Caniculă și furtuni puternice în România. Temperaturile vor ajunge până la 40 de grade Celsius, în unele zone

Caniculă și furtuni puternice în România. Temperaturile vor ajunge până la 40 de grade Celsius, în unele zone

ANM a emis, marți, 11 iunie 2024, avertizări cod portocaliu și cod galben de vreme severă în România, valabile zilele următoare. Fenomenele vizate sunt caniculă și furtuni severe.

Jumătate de țară se va topi, cealaltă va fi răvășită de furtuni. FOTO Arhivă

Jumătate de țară se va topi, cealaltă va fi răvășită de furtuni. FOTO Arhivă

Potrivit avertizării cod galben, marți, 11 iunie 2024, până aproape de miezul nopții, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și cea mai mare parte a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică .

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

Cod portocaliu de caniculă

Un cod galben de caniculă a fost emis și pentru ziua de miercuri, între orele 10:00 și 21:00.

În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 30 și 35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Un cod portocaliu de caniculă a fost emis de ANM pentru Bucureşti şi alte 16 judeţe: Tulcea şi Constanţa (parţial) şi Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi Dolj (integral).

Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat până miercuri dimineaţa, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În intervalul 11 iunie, ora 10:00 - 12 iunie, ora 10:00, în zonele vizate de avertizarea meteorologilor se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii