Caniculă la început de vară. Meteorologii anunţă temperaturi de până la 40 de grade

Caniculă la început de vară. Meteorologii anunţă temperaturi de până la 40 de grade

După un debut în forţă chiar din prima zi de vară, meteorologii anunţă că vremea se va încălzi brusc în toată ţara, în special spre mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile putând să ajungă până la 40 de grade Celsius.

Temperaturi până la 40 de grade săptămâna viitoare, foto arhivă

Temperaturi până la 40 de grade săptămâna viitoare, foto arhivă

Un val de aer tropical a ajuns deja în România, unde sâmbătă s-au înregistrat temperaturi de peste 20 de grade Celsius în majoritatea zonelor țării, dar şi maxime de 33-34 de grade. Tendinţa de încălzire accentuată se va resimţi şi mai puternic săptămâna viitoare, când se va atinge pragul de caniculă, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.

„Un debut de vară 2024 cu o vreme deosebit de caldă, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării, acolo unde maximele pot atinge 33 de grade Celsius. De altfel, la prânz consemnăm deja 31 de grade la Zimnicea, la Fetești, 30 de grade în Capitală și la foarte multe stații din partea de sud-sud-est a țării”, a precizat ea.

Creşteri de temperatură sunt prognozate atât în acest weekend, cât şi pe parcursul săptămânii viitoare, când vom avea în jur de 32-33 de grade.

„Dacă la nivelul temperaturilor orare consemnăm valori la amiază de până la 33, posibil 34 de grade, deja dacă ne uităm pe harta temperaturilor resimțite local în partea de sud-est, ne apropiem de pragul caniculei, cu 34-35 de grade Celsius”, a explicat directorul ANM.

Încălzirea bruscă a vremii, inclusiv pe timpul nopţii, este, însă, însoţită şi de instabilitate atmosferică şi pe alocuri de fenomene meteo extreme precum căderi de grindină şi intensificări ale vitezei vântului până la 60-70 kilometri/h.

„Şi nopțile vor fi caracterizate de valori în creștere, 10-19 grade, deja ne apropiem de o noapte tropicală la valoarea de 20 de grade Celsius, dar în același timp, nu vor lipsi local și fenomenele de instabilitate atmosferică.

Ele pot să aducă la nivel local cantități de apă care mai pot depăși 20 l /metru pătrat, dar putem să consemnăm și izolat căderi de grindină sau intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 60-70 km/h.

Așadar, ne așteptăm, după cum arată și estimările pentru prima lună de vară, ca aceasta să înregistreze în fiecare săptămână, în medie, temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit”, a spus Elena Mateescu.

De asemenea, a mai precizat ea, din cauza valului de aer tropical ca va lovi România,la mijlocul săptămânii viitoare temperaturile maxime ar putea atinge și valori de 40 de grade Celsius.

„La acest moment, datele indică o probabilitate foarte mare ca, mai ales din a doua parte a săptămânii viitoare și weekendul viitor, să contăm pe valori la umbră de 35 de grade, ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”, a precizat şefa ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii