Canicula care apasă organismul. Evită colapsul urmând câteva sfaturi ale medicilor VIDEO

Canicula care apasă organismul. Evită colapsul urmând câteva sfaturi ale medicilor VIDEO

În România, vremea caniculară se declară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 grade Celsius la umbră în timpul zilei. Medicii atrag atenția asupra riscurilor expunerii prelungite la arșiță.

Organismul este supus mai multor riscuri în perioadele de caniculă Foto: Arhivă

Organismul este supus mai multor riscuri în perioadele de caniculă Foto: Arhivă

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura internă și reducerea toleranței la căldură. Pe măsură ce temperatura mediului extern crește, organismul uman trebuie sa depună tot mai mult efort pentru a menține o valoare optimă a temperaturii corporale. Pentru acest lucru se vor angrena anumite mecanisme reflexe, precum dilatarea vaselor sangvine de la nivel superficial, astfel încât să se poată pierde căldura, inclusiv prin transpirație. Pe măsură ce transpirația se evaporă, căldura părăsește treptat corpul prin piele“, a transmis dr. Cristina Cornoiu, medic specialist la Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Inima, suprasolicitată

Dilatarea vaselor de sânge poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea efortului pe care inima îl depune să pompeze sângele .

„Inima va încerca să trimită sângele în mod corespunzător către tot organismul, iar pentru acest lucru va trebui să își accelereze ritmul, apărând tahicardia. În cazul în care tensiunea arterială scade prea mult, organele interne nu vor mai primi tot sângele de care au nevoie, iar riscul de infarct miocardic va crește considerabil. Deoarece vasele sangvine suferă modificări, la nivelul pielii se pot instala erupții cutanate și prurit (mâncărime). De asemenea, membrele inferioare se pot inflama semnificativ. În același timp, transpirația va duce la pierdere de lichide și sare, dar și la dezechilibre importante între aceste elemente“, a mai precizat medicul.

În final, toți acești factori se pot cumula și pot provoca epuizarea termică a organismului, conform Cristinei Cornoiu. Aceasta se manifestă prin următoarele elemente: confuzie, stare de amețeală, senzație de leșin (lipotimie), dureri de cap, greață, crampe musculare, transpirații abundente, fatigabilitate (oboseală marcată).

Persoanele vulnerabile în perioadele de caniculă

Oamenii sănătoși pot face față unei perioade moderate de căldură. Expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate reprezenta un factor de risc.

Vârstele extreme sau unele afecțiuni cronice pot face indivizii mai puțin capabili să își controleze eficient temperatura corporală. Organismul sugarilor controlează cu dificultate procesul de termoreglare, astfel încât aceștia prezintă un risc crescut în perioada caniculară. Părinții ar trebui să evite expunerea copiilor la medii foarte calde. De asemenea, hidratarea celor mici este extrem de importantă și poate pune în pericol viața acestora atunci când nu este realizată corespunzător“, arată dr. Cornoiu.

Vârstnicii sunt la fel de expuși riscului. Ei nu mai detectează schimbările de temperatură la fel de bine ca în tinerețe, iar organismul lor nu mai poate coborî eficient temperatura corporală - atrage atenția medicul. „Adesea, persoanele în vârstă nu mai simt când temperaturile devin prea înalte și se expun timp îndelungat, fără a conștientiza expunerea“, a mai precizat dr. Cristina Cornoiu.

Sfaturi de la autoritățile centrale

Inspectoratul pentru Situații de Urgență are pe site-ul fiipregatit.ro o serie de sfaturi pentru cazuri speciale.

Pentru caniculă , specialiștii ne învață că scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații (risc crescut pentru piele și ochi). „Cum aflăm rapid indicele radiației UV? Dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite“, scriu aceștia.

Ca măsuri de prim-ajutor, ei recomandă retragerea într-un loc răcoros și hidratarea.

„Fă un duș, bea apă pentru a te rehidrata și măsoară-ți temperatura corpului. Solicită ajutor medical dacă simptomele se agravează sau persistă. Dacă dvs. sau o altă persoană se confruntă cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă, sună de urgență la 112. Mută persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate. Îndepărtează îmbrăcămintea și pune comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stropește ușor pielea cu apă la temperatura camerei. Persoana inconștientă se pune pe o parte. Nu administrați medicamente!“

De asemenea, ca măsuri de precauție, trebuie să avem grijă să nu ajungem în astfel de situații, renunțând la petrecut timp afară pe caniculă.

  • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11 și 18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
  • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
  • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
  • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
  • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
  • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
  • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
  • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
  • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
  • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?