Canicula aduce restricții de circulație pe drumurile naționale și autostrăzi și limitări de viteză în circulația trenurilor
Circulația autovehiculelor cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricționată, vineri și sâmbătă, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României din cauza căldurii extreme, iar viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane.
Astfel, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a instituit restricții de circulație în zilele de 4 și 5 august 2017, în intervalul orar 10:00 — 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României, pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Restricțiile de circulație sunt instituite în baza Codului roșu și portocaliu de caniculă (se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 42 de grade) emis de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.
"CNAIR SA, în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile și drumurile naționale din județele afectate de caniculă, cu excepția: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animala și vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi funerare; transporturi poștale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanți; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciții multinaționale", se menționează într-un comunicat al CNAIR.
Potrivit reprezentanților companiei, restricționarea circulației este necesară pentru protecția sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilității îmbrăcăminții rutiere.
De asemenea, viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane, începând de marți și până la finele săptămânii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate, informează CFR SA.
"Începând de astăzi, 1 august 2017, și până la sfârșitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, conform informărilor transmise de ANM, s-au luat măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Astfel, personalul de întreținere a infrastructurii feroviare efectuează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de Cod galben și Cod portocaliu, prin verificarea directă a căii, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, iar, în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade, pe tronsoanele unde situația o impune se reduce viteza de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfășoare în depline condiții de siguranță. Menționăm faptul că aceste măsuri respectă normele de siguranță feroviară în astfel de situații speciale", precizeză comunicatului CFR.
De asemenea, CFR SA avizează permanent operatorii de transport feroviar de călători și de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulație sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic.
Măsurile speciale care se iau pentru siguranța traficului feroviar în perioade caniculare vizează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de temperaturi ridicate, însoțirea trenurilor cu personal de specialitate, în vederea identificării potențialelor pericole, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, reducerea vitezei de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală pe anumite intervale de stații și avizarea permanentă a operatorilor de transport feroviar de călători și de marfă (OTF) și transmiterea operativă a intervalelor de stații unde trebuie să reducă viteza de circulație.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod roșu de căldură extremă, valabilă vineri și sâmbătă, în 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.
AGERPRES