Candidatul PPMT la Preşedinţie: Reforma României trebuie să se întâmple pe model german, austriac, pe metoda federală

Candidatul PPMT la Preşedinţie: Reforma României trebuie să se întâmple pe model german, austriac, pe metoda federală

Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, a spus, marţi, că din punctul său de vedere regiunile istorice - Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Moldova - trebuie să aibă autonomie decizională, adăugând că reforma României trebuie să se întâmple "pe model german, austriac, pe metoda federală"

Szilagyi Zsolt (Imagine: Mediafax Foto)

Szilagyi Zsolt a declarat, într-o conferinţă de presă, la Oradea, că "vocea maghiarilor se va face mai bine auzită" cu doi candidaţi la Preşedinţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ce caută un candidat maghiar la Preşedinţia României dacă nu are şanse? Dar ce caută doi candidaţi maghiari dacă nu au şanse? Doi candidaţi maghiari au aceeaşi şansă ca un candidat maghiar, dar cu doi candidaţi vocea maghiarilor se va face mai bine auzită", a spus vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul de organizare al PPMT pentru regiunea Partium (Crişana), Csomortanyi Istvan, a afirmat că "este foarte important ca prin Szilagyi Zsolt toţi maghiarii din Transilvania să aibă un reprezentant la Bucureşti şi să se audă vocea tuturor maghiarilor din Transilvania, nu doar a maghiarilor din Bucureşti".

De asemenea, Szilagyi Zsolt a afirmat că din punctul său de vedere "regiunile istorice - Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Moldova - trebuie să aibă autonomie decizională din punct de vedere financiar, trebuie să aibă autonomie fiscală".

"Ne angajăm în această cursă fiindcă vedem o şansă la dialog, o şansă de a demonta fricile şi tabuurile care s-au instalat de câţiva ani. Este o excelentă ocazie de dialog cu societatea românească, noi vrem să fim integraţi în societatea românească, în politicul românesc. Credem că regiunile istorice - Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Moldova - trebuie să aibă autonomie decizională din punct de vedere financiar, trebuie să aibă autonomie fiscală, credem că din punct de vedere administrativ aceste regiuni trebuie să-şi aibă propriile instituţii. Reforma României trebuie să se întâmple pe model german, austriac, elveţian, pe metoda federală. Credem că aceste teme nu trebuie ocolite, trebuie dezbătute foarte sincer", a adăugat Szilagyi.

Vicepreşedintele PPMT a mai spus că va propune ca în campania electorală "să iasă cartea maghiară şi cartea şovină din discuţiile electorale, care să nu ocolească problemele economice, sociale, relaţia cu Uniunea Europeană".

Pe de altă parte, Szilagyi a afirmat că UDMR a "dezamăgit" comunitatea maghiară prin alăturarea sa la guvernarea PSD, "prin participarea într-un guvern care deseori ia măsuri antiminoritare".

La rândul său, Csomortanyi Istvan a spus că UMDR a lăsat nerezolvate probleme precum "steagurile secuieşti, universitatea de stat în limba maghiară, autostrăzile din Transilvania" şi că această formaţiune îl va susţine pe Victor Ponta în încercarea acestuia de a deveni preşedintele României.

"Este foarte clar că cine îl susţine pe Kelemen Hunor îl susţine, de fapt, pe Victor Ponta. Suntem siguri că şi de această dată există o înţelegere secretă între UDMR şi PSD pentru Victor Ponta şi că în al doilea tur de scrutin UDMR îl va susţine pe Victor Ponta", a spus Csomortanyi.

Szilagyi Zsolt a fost desemnat să candideze la Preşedinţia României în 10 august, la reuniunea Consiliului Naţional al PPMT de la Borzont (Harghita).

Până în prezent, PPMT a strâns 10.000 de semnături pentru sprijinirea candidaturii lui Szilagyi Zsolt la Preşedinţie. Marţi, după conferinţa de presă, acesta a semnat, în mod simbolic, ca fiind al 10.001-lea susţinător al propriei candidaturi, invitând şi jurnaliştii să îl sprijine prin semnarea tabelului ce va fi depus la Biroul Electoral Central până cel târziu în 23 septembrie.

Szilagyi Zsolt are 46 de ani, este catolic, căsătorit şi are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licenţiat în Politologie. În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru - din partea UDMR - a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă.

În 2004 a părăsit UDMR şi a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universităţii Creştine "Partium” din Oradea. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este şi vicepreşedintele PPMT pe probleme de politică externă.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”