Candidații la vicepreședinția americană, dezbatere la umbra mentorilor (comentariu AFP)
Unul recunoaște că este plictisitor. Celălalt se remarcă prin discreție. Vor ști oare candidații la vicepreședinția americană, democratul Tim Kaine și republicanul Mike Pence, să-i captiveze pe americani la fel ca mentorii lor, în timpul dezbaterii de marți? Nimic nu este mai puțin sigur, în asemenea măsură cei doi fiind, în această campanie inedită, în umbra candidaților pentru Casa Albă, Hillary Clinton și Donald Trump. Însă, chiar dacă Pence și Kaine nu vor putea să se remarce, măcar să reușească să modereze excesele și să-i convingă pe numeroșii indeciși, notează luni AFP într-un comentariu.
Democratul Tim Kaine
Kaine și Pence ar putea fi chiar confundați. Ambii sunt bărbați, albi și în jur de 50 de ani, ambii sunt veterani în politică. Ei se vor confrunta marți seara la Farmville, statul Virginia, în cadrul unei dezbateri a "VP", a candidaților la vicepreședinție, singura din campanie prevăzută pentru ei. Candidații la președinție au, în ceea ce-i privește, dreptul la trei dezbateri. "Ștacheta este ridicată", recunoaștea fiecare dintre cei doi la o zi după prima dezbatere, tensionată, în care s-au confruntat pretendenții la funcția supremă și care a atras un număr record de spectatori — 84 de milioane.
Candidații la vicepreședinție au ca țintă obținerea unei audiențe în jurul a circa 69,9 milioane de telespectatori, reprezentând numărul celor care s-au uitat în 2008 la confruntarea dintre vicepreședinții lui Barack Obama și John McCain, democratul Joe Biden și republicana Sarah Palin.
Republicanul Mike Pence
Exercițiul poate părea unul dificil pe fondul unor personalități tot atât de puternice pe cât de diferite, Clinton și Trump, fosta șefă tenace a diplomației împotriva exuberantului miliardar, care fac "obiectul unei atenții de neimaginat", potrivit lui Geoffrey Skelley de la Universitatea Virginia.
Și totuși, vicepreședinții au un rol considerabil, chiar dramatic, dat fiind că trebuie să-l înlocuiască pe președinte dacă acesta moare sau demisionează, ceea ce s-a întâmplat de nouă ori în istoria americană, iar actualii candidați la Casa Albă se numără printre cei mai în vârstă din istorie: Hillary Clinton se apropie de 69 de ani, iar Donald Trump are 70 de ani.
Tim Kaine și Mike Pence vor trebui nu doar să se facă mai bine cunoscuți, ci să compenseze și slăbiciunile sau excesele candidaților la președinție.
Mike Pence, 57 de ani, "va încerca să prezinte o față mai respectabilă" a tandemului republican, după afirmațiile controversate ale lui Donald Trump cu privire la aspectul fizic al unei foste Miss Univers, estimează Joel Goldstein de la Școala de Drept din cadrul Universității St.Louis. Fără îndoială, el va trebui, de asemenea, să-l apere pe miliardar după ce cotidianul The New York Times a dezvăluit duminică o parte din declarația sa fiscală pe anul 1995, care dovedește că este posibil ca Trump să se fi sustras plății impozitului pe venit timp de mai mulți ani.
La rândul său, Tim Kaine, 58 de ani, se va concentra pe program, însă va trebui să clarifice și unele zone mai "întunecate" din trecutul dnei Clinton, cum este și dosarul privind e-mailurile sale private.
Astfel, dezbaterea s-ar putea concentra mai degrabă "asupra candidaților la președinție și a politicilor lor, decât asupra candidaților la vicepreședinție", conchide Goldstein.
AGERPRES