Candele, flori și baloane albe pentru victimele din Colectiv, la două luni de la tragedie
Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, miercuri seara, în fața clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de tineri care și-au pierdut viața în incendiul de acum două luni. Au adus câte o candelă și flori albe.
O tânără, Alexandra, a adus 63 de baloane albe, iar pe fiecare a scris numele unuia "dintre cei care au plecat". Un balon l-a dedicat trupei Goodbye to Gravity și a inscripționat pe el masajul "GTG, pace vouă". Spunea că i-a cunoscut pe mulți dintre cei care au participat la concertul din 30 octombrie.
Gabi Popârlan a venit cu o floare, două candele și "din nou, gânduri de rămas bun" pentru Vlad Țelea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, pe care îl cunoștea din liceu, dar și pentru alți prieteni care și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv.
"Am avut mai mulți prieteni aici, doi prieteni buni care au murit și câțiva care au scăpat. Am fost pe la cimitir, pe la ei, la fiecare, iar acum am venit aici. Dumnezeu să îi odihnească", a spus el.
Tânărul, care povestește că ar fi urmat să participe în seara de 30 octombrie la concert dar s-a răzgândit în cursul după amiezii, mai spune că își dorește și speră ca la nivelul societății să existe o schimbare de atitudine.
"Sper să nu se uite, cum se întâmplă la noi. De obicei e, așa, un mare val, după care se uită. (...) Sper să existe o schimbare de atitudine, să ne putem organiza un pic mai bine, să fim puțin mai conștienți de lucrurile care funcționează în jurul nostru și să putem fi mai pregătiți, să nu se mai întâmple astfel de tragedii. (...) E foarte important să ai bun simț, să cunoști legea, să o respecți, iar societatea să funcționeze ceva mai normal", adăugă el.
Dinu Alexandra, membru AsProsAS, asociație a asistenților sociali profesioniști din România, care s-a implicat în susținerea familiilor victimelor de la clubul Colectiv, și-a exprimat încrederea în solidaritate.
"Suntem o echipă, iar o echipă merge împreună și nu se dezbină. Rămânem împreună, pentru că împreună suntem un colectiv. Colectiv a format un colectiv. Și o să fim aici, vom fi în continuare. (...) Mi-ar plăcea ca fiecare om care simte că trebuie să fie aici să fie aici, pentru că asta înseamnă colectiv", a arătat ea.
Alexandru Molnar a venit împreună cu fiica lui, dar și cu doi nepoți, pentru a aprinde o lumânare în memoria prietenilor pe care i-a pierdut în incendiu.
"Am fost aici pe 15 (octombrie, n.r. ) de ziua mea și trebuia să mai vin, dar nu chiar la Goodbye to Gravity. Am un prieten mai bun și câțiva mai îndepărtați care nu mai sunt. (...) Am fost la multe concerte în Colectiv și m-am simțit bine, nu mă gândeam că se poate întâmpla așa ceva", a spus Alexandru.
O mamă, ținând de mână un băiețel de cinci ani, spune că a dorit să se roage pentru cei care au murit.
"Am venit în primul rând cu gânduri de regret, să ne rugăm pentru cei care au murit. Nu am cunoscut pe nimeni din cei care au fost aici, dar nu e nevoie să cunoști ca să vii", a mai spus ea, adăugând că a participat și la marșul tăcerii, dar și în urmă cu o lună, la comemorarea victimele tragediei.
Grupul #ÎmpreunăRezistăm, constituit din voluntari care doresc să ajute victimele din incendiul de la clubul Colectiv, a anunțat pe pagina de Facebok , că va comemora în fiecare lună, pe data de 30, persoanele care și-au pierdut viața în tragedia de pe 30 octombrie.
"Așa cum am promis, în fiecare lună, pe data de 30, ne adunăm în fața clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de #oamenifrumoși, care s-au grăbit să plece de lângă noi. Poate într-o lume mai bună, cine știe... Pe 30 decembrie, ne întâlnim la ora 7 seara. Aduceți cu voi câte o #floare (de preferință albă) și câte o #lumânare", a fost anunțul publicat pe Facebook de grupul de voluntari #ÎmpreunăRezistăm.
Câteva ore mai târziu, după ora 21,00, pe pagina de Facebook a grupului a fost postat un nou mesaj: ''Vă mulțumim că ați trecut (și) azi pe la ei. Ne (re)vedem pe 30 ianuarie.
AGERPRES www.agerpres.ro