Când vor exploda cu adevărat tarifele RCA

Când vor exploda cu adevărat tarifele RCA

Ministerul Finanțelor vrea să plafoneze tarifele RCA la nivelul celor din februarie 2023, dar experții din piață susțin că aceasta este doar o soluție provizorie, care va fi urmată de o creștere masivă a prețurilor polițelor.

Autoritățile propun plafonarea prețurilor RCA, Foto: Arhivă Adevărul

Autoritățile propun plafonarea prețurilor RCA, Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea tarifelor RCA şi propune îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni. Experții atrag însă atenția că aceasta este o soluție provizorie, iar prețurile la asigurarea obligatorie vor exploda.

„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect.

Comisioanele brokerilor, plafonate la maximum 8%

În plus, documentul precizează că brokerii vor primi comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Conform notei de fundamentare, prima medie RCA subscrisă de societăţile de asigurare autorizate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru poliţele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF în data 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

Astfel, în cazul asiguraţilor persoane juridice, tariful de referinţă RCA actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieţei din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. Variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc.

De asemenea, și în cazul autoturismelor deţinute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, situația este cam aceeași, cu tarife mai mari în prezent față de februarie 2023. Variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului şi vârsta asiguratului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc, pentru asiguraţii cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).

Amenzile

Ministerul Finanţelor precizează că situaţia actuală poate fi încadrată ca situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei. Documentul mai prevede că depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de Hotărârea de Guvern de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 50.000 de lei. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF, iar amenzile se fac venit la bugetul de stat. Prezenta hotărâre ar urma să intre în vigoare la 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4, privind sancţiunile, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.

Păreri împărțite

Experții în domeniu au părerile împărțite atunci când se referă la plafonarea tarifelor RCA. Astfel, șeful Consiliului Concurenței spune că o plafonare a prețului RCA este de bun augur. „Mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a prețurilor” polițelor de asigurare RCA, a declarat, în Parlament, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu care a mai adăugat că „în șase luni, lumea se mai liniștește, câștigăm un respiro”.

Pe de altă parte, surse din ASF au declarat pentru „Adevărul” că această plafonare a prețurilor reușește numai să amâne explozia tarifelor RCA. „Diferențele de cost reduse în perioada de plafonare se vor regăsi în următoarele 12 luni în noile prețuri RCA care vor urma perioadei post plafonare. Din păcate, unicul instrument de control al creșterii prețurilor RCA este o companie de asigurari de stat, care să vândă un produs RCA cu un profit rezonabil. Altfel, când daunele cresc cu 5%, iar prima RCA suferă o creștere de 70% în aceeași perioadă de timp, e clar că vorbim despre o speculă de preț și de jucători incorecți pe piața RCA, care profită de o legislație favorabilă, instituții slabe și existența clienților captivi“ au precizat sursele „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”