Când va fi dat în folosință tunelul care va lega Europa de Africa. Proiectul ambițios a fost gândit acum 45 de ani
Ambițiosul proiect de a lega Spania de Maroc prin Strâmtoarea Gibraltar ar putea fi realizat în doar cinci ani și ar putea fi dat în folosință la începutul anului 2030. În viitorul apropriat vor fi inițiate studii seismice.
Dorința de a lega cele două țări a fost exprimată în 1979. Foto: pexels (Arhivă)
Studiile vor fi monitorizate de SECEGSA, organizația spaniolă responsabilă pentru toate studiile legate de acest proiect. Patru seismografe vor fi instalate pe fundul oceanului, care vor înregistra activitatea seismică de-a lungul întregului traseu planificat al tunelului, adunând informații valoroase care sunt esențiale pentru a înțelege condițiile geologice și pericolele potențiale, conform Car&Motor.
Informațiile obținute prin intermediul seismografelor vor fi examinate de o echipă specializată din cadrul Observatorului Regal al Marinei (ROA).
Cercetarea, al cărei buget se ridică la circa jumătate de milion de euro, va dura în jur de jumătate de an și urmează unei evaluări efectuate în urmă cu un deceniu, care a indicat o activitate seismică minimă în zonă, identificând cutremure cu o magnitudine mai mică de 3.
Dorința comună de a lega cele două țări prin Strâmtoarea Gibraltar a fost exprimată în 1979 , în cadrul unei reuniuni între regele Hassan al II-lea al Marocului și fostul rege Juan Carlos I al Spaniei. În pofida investițiilor substanțiale din anii 1980, s-au înregistrat progrese lente și fără rezultate concrete, în principal din cauza dificultăților tehnice și geologice.
În urmă cu un an, proiectul a fost repus pe ordinea de zi, cele două țări susținând construcția a două tuneluri feroviare submarine - fiecare cu o lungime de 28 km. Conform unor informații apărute în urmă cu o săptămână, tunelurile ar urma să lege direct capitala Spaniei, Madrid, de puterea economică a Marocului, Casablanca, potrivit Morocco World News.
Timpul de călătorie estimat este de aproximativ cinci ore și jumătate.
Proiectul ar putea fi finalizat în 2030, când va avea loc Cupa Mondială. Având în vedere că țările gazdă vor fi Maroc, Spania și Portugalia, tunelul va facilita deplasarea vizitatorilor la marele eveniment fotbalistic.
Sursa: adevarul.ro