Când va anunța UEFA decizia în cazul meciului România - Kosovo, întrerupt după ce oaspeții au ieșit de pe teren
Meciul României - Kosovo a fost abandonat la scorul de 0-0, vineri seara, pe Arena Națională din București. Partida contând pentru Grupa C2 din Liga Națiunilor, a fost întreruptă în minutul 90+5, când oaspeții s-au retras de pe teren, iar după o oră de negocieri, arbitrul a fluierat finalul doar cu formația noastră pe teren.
Meciul a degenerat după o provocare a lui Amir Rrahmani la adresa lui Alibec. Foto Sportpictures
Rezultatul final va fi decis de UEFA, care are doar câteva zeci de ore la dispoziție. În mod normal, meciul ar trebui să se încheie cu victoria României la "masa verde", scor 3-0, însă depinde și de probele aduse de cei din Kosovo pe masa forului continental, dar și de raportul observatorului. Oficialii reprezentativa provinciei sârbe, autoproclamată independentă și nerecunoscută de statul român au, potrivit regulamentului, 24 de ore pentru a face plângere la UEFA.
24 de ore pentru a depune contestația la UEFA
Acest lucru însemnă că au avut termen până aproape de ora 1.00 a zilei de duminică. Tot conform legilor UEFA, forul continental trebuie să judece cazul și să dea un verdict înainte de următorul meci al reclamantului. Astfel, UEFA ar urma să comunice răspunsul până luni, 18 noiembrie, ora 21.45 (ora României), când Kosovo întâlnește Lituania.
"Echipele participante au dreptul de a depune o contestație împotriva validității rezultatului meciului, iar aceasta va fi luată în considerare de organul disciplinar competent, cu condiția ca protestul și o dovadă a plății taxei aplicabile să ajungă la UEFA în termen de 24 de ore de la încheierea meciului în cauză, conform dispozițiilor relevante din reglementările disciplinare ale UEFA", se stipulează în articolul 64 din regulamentul UEFA.
Abandonul, pedepsit cu 0-3
Într-o lume normală, evident că verdictul UEFA ar trebui să fie victorie cu 3-0 pentru naționala României, având în vedere că arbitrul sau observatorul de meci - singurii care pot întrerupe o partidă - nu au considerat că sunt îndeplinite condițiile pentru acest lucru, iar abandonul kosovarilor a venit fără acceptul acestora.
În articolul 27 din Regulamentul Disciplinar este prevăzut faptul că „dacă un meci nu poate avea loc sau nu se poate desfășura până la final, se consideră că echipa sau Federația vinovată a abandonat meciul. Consecințele unui meci declarat «forfait» sunt: a. Echipa care a renunțat pierde cu 0-3, Dacă rezultatul actual e mai puțin favorabil federației vinovate, rezultatul rămâne. b. Dacă e necesar, UEFA va amenda Federația sau clubul”.
Amintirile ne urmăresc
Însă trecutul ne-a putea crea probleme, dacă UEFA va ține cont și de cazul precedent România - Kosovo (2-0), meci jucat pe 12 septembrie 2023, în preliminariile Euro 2024. Kosovarii au reluat jocul după ce părăsiseră terenul în urma scandărilor suporterilor, care atunci chiar au existat, spre deosebire de acum. Forul continental a penalizat FRF cu 52.000 de euro amendă și un meci fără spectatori (până la urmă, au fost acceptați copii sub 14 ani), pentru „comportament rasist”.
Iar la partida cu Lituania, din 9 septembrie 2024, UEFA ne mai sancționase, fix pentru aceeași abatere, cu o amendă de 52.500 de euro și „închidere parțială a stadionului”, care s-a produs chiar la meciul de vineri cu Kosovo.
Cazul va fi judecat de Comisia de Control, Etică și Disciplină a UEFA. Printre membrii acesteia se află și o româncă, Mădălina Diaconu, însă ea nu va participa la dezbateri, pentru a se evita orice parti-pris.
Componența Comisiei de Control, Etică și Disciplină a UEFA
Thomas Partl (Austria): președinte
Sandor Berzi (Ungaria): vicepreședinte
Jacques Antenen (Elveția): vicepreședinte
Mădălina Diaconu (România): membru (nu va participa la judecarea acestui caz)
Julius Becker (Germania): membru
Neil Doncaster (Scoția): membru
Nils Fisketjonn (Norvegia): membru
Miguel Maria Garcia (Spania): membru
Jens Hjortskov (Danemarca): membru
Joao Carlos Ferreira (Portugalia): membru
Amir Navon (Israel): membru
Rudolf Repka (Cehia): membru
Celia Sasic (Germania): membru
Thura Win (Anglia): membru
Joel Wolff (Luxemburg): membru
Duygu Yașar (Turcia): membru
Sursa: adevarul.ro