Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”

Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”

Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

Suplimentele alimentare administrate fără indicație pot fi un adevărat pericol FOTO: Shutterstock

Suplimentele alimentare administrate fără indicație pot fi un adevărat pericol FOTO: Shutterstock

Suplimentele alimentare, disponibile în magazine diverse, de la supermarket, plafar și farmacii și până la magazine online, și promovate intens inclusiv pe Internet și la TV, pare că ne aduc doar beneficii. „Ce poate fi rău în faptul că iei vitamine?”, sau „Sunt pe bază de plante, nu sunt medicamente” sunt frazele care îi îngrijorează pe medici. Ne asumăm în fapt o serie de riscuri, cu atât mai mult cu cât e vorba de produse care nu au nevoie de acreditarea Agenției Naționale a Medicamentului.

E foarte greu ca noi să recomandăm un supliment alimentar fără să știm că are niște studii în spate. Pentru că pe lângă vitamina C, să zicem, mai sunt și alți excipienți și nu știm ce fac la persoanele cu boală renală, spre exemplu. Nu se ia orice supliment. Sau la persoanele cu boli cardio-vasculare, care trebuie să monitorizeze nivelul de sodiu, de sare, și noi nu știm cât studiu au, sau dacă au. Mai sunt suplimente care cresc dirureza și poate-i deshidratează pe unii pacienți, de aceea le recomandăm doar pe cele care au studii clinice”, explică medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman. Pentru a ști care anume dintre produse au studii clinice în spate presupune ca medicul să facă propria muncă de cercetare, pentru că, nefiind medicamente, suplimentele nu sunt supuse acelorași rigori la punerea pe piață.

„Am avut pacienți care au renunțat complet la tratament”

Pericolul suplimentelor se manifestă în mai multe sensuri. Pacienți convinși de reclame care promit că anumite produse „vindecă diabetul”, sau „scad colesterolul”, renunță la tratamentul bolii de bază. Medicul Anca Roman dă exemplul unui pacient care a cumpărat de pe Internet produse „din plante”, plătind 700 lei, și s-a prezentat ulterior la cabinet. Analizele au arătat că în lipsa tratamentului prescris de medic în organism s-au produse dezechilibre serioase.

„Am avut pacienți care au renunțat complet la tratament, au luat suplimente și au venit cu hemoglobină glicozilată de 10-11, adică glicemii de 300-400. (...) S-a ajuns în așa măsură încât pacienții să refuze medicamente cu studii clinice care chiar au protecție cardiovasculară, care chiar le scad colesterolul, au studii pe scăderea plăcii de colesterol. Și nu vor să le mai ia”, atrage atenția medicul.

Adesea pacienții încearcă o lună-două produsele „minune”, după care rezultatul analizelor este cel care-i convinge să revină la tratamentul prescris de medic.

„Cu vitaminele A, D, E și K nu te joci”

Medicul de familie Mihai Ungureanu spune că de cele mai multe ori pacienții săi îl întreabă înainte de a cumpăra suplimente. Majoritari sunt cei care nu au o situație finaciară foarte bună astfel încât să-și permită să cumpere suplimentele care nu sunt deloc ieftine. Tuturor le spune însă că, nu doar că aceste suplimente nu trebuie administrate fără recomandare, ci, mai mult, în cazul unui deficit trebuie mai întâi investigată cauza și ulterior stabilit de ce supliment ar fi nevoie și în ce cantitate.

Un alt avertisment pe care medicul de familie îl are pentru pacienți este cel privind administrarea anumitor vitamine. „Cu vitaminele A, D, E și K nu te joci. Sunt vitamine liposolubile, rămân în organism și se elimină destul de greu. Chiar dacă ție s-ar putea să-ți iasă o vitamina D scăzută la analiza de sânge, du-te la medicul endocrinolog să-ți recomande!”, este apelul medicului.

Specialistul, fie că e vorba de endocrinolog, de gastroenterolog etc., este cel care va indica atât produsul care și-a dovedit, cu studii, eficiența, cât și doza potrivită și perioada de administrare. Pentru pacienții asigurați, cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, investigațiile sunt cea mai bună soluție pentru a afla din ce motiv se simt obosiți, se simt slăbiți etc., nicidecum administrarea de suplimente fără a afla cauza problemelor resimțite, mai spune medicul Mihai Ungureanu.

Produsele din plante nu sunt ferite de riscuri

Lucrurile se complică, în cazul administrării diverselor suplimente alimentare, la pacienții care au probleme renale iar rinichii nu mai reușesc la fel de bine să elimine anumite substanțe în exces.

O categorie de suplimente cu riscuri pentru pacienții cu probleme renale o reprezintă ceaiurile și extrasele din anumite plante. Medicul nefrolog Emilian Postelnicu amintește în acest sens cazurile de insificiență renală care s-a semnnalat la un moment dat în Olanda, din cauza administrării unor suplimente.

„Istoric, a existat în Olanda o epidemie de insuficiențe renale datorită uzitării unor suplimente nutritive pe bază de plante, din China, care au determinat leziuni renale ireversibile asupra acelor persoane care le-au folosit”, a precizat medicul. Și în România se comercializează anumite produse care, consumate pe termen lung, pot afecta funcția renală. Pe lista medicilor nefrologi sunt, pentru efectul lor nefrotoxic în cazul consumului pentru o perioadă lungă, acele produse care au la bază planta Aristolochia clematitis (mărul lupului), folosită în ceaiuri pentru prostată, plantă bogată în acid aristolohic.

Cel mai grav, în cazul multor suplimente alimentare, este că acestea nu au la bază studii riguroase și nu există siguranța că ingredientele de pe etichetă sunt singurele care se regăsesc în produs. „Nici măcar nu știi ce este în ele. Nu le controlează nimeni. Vin ca atare și ca atare sunt îngurgitate de populație” , atrage atenția medicul Emilian Postelnicu.

Efecte nedorite ale administrării suplimentelor au mai fost semnalate, mai precizează medicul nefrolog, în cazul tinerilor care merg frecvent la sală și care consumă suplimente proteice și suplimente pe bază de creatină. Tinerii apelează la medic atunci când se întâmplă ceva neplăcut, cum ar fi probleme la urinare, sau când, în cazul unui examen medical aleatoriu, constată valori crescute ale retenției azotate. Din acest motiv, în cazul tinerilor care fac sport se recomandă urmărirea îndeaproape a administrării diverselor suplimente, de către un medic specializat, cu atât mai mult cu cât la acest moment există studii contradictorii cu privire la produsele pe bază de creatină, de exemplu.

„Nu lua după ureche! Este un supliment și trebuie administrat atunci când ai carență de ceva”, conchide medicul nefrolog.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii