Când se văriuesc, de fapt, pomii? Secretul procedurii, dezvăluit de experți

Când se văriuesc, de fapt, pomii? Secretul procedurii, dezvăluit de experți

Mulți dintre noi am văzut copaci cu trunchiul vopsit cu var și, probablil, cel puțin o dată, ne-am întrebat de ce. Click! explică nu doar care este rostul acestei proceduri, ci și când trebuie ea făcută.

Copaci văruiți.  FOTO Click

Copaci văruiți. FOTO Click

În primul rând, văruirea copacilor are legătură cu ceea ce nujmim „curățenia de primăvară”, la fel de importantă pentru livezi .

Odată cu venirea primăverii, livezile sunt curățate și se efectuează și stropirea sezonieră. Pomii sunt curățați înainte de aplicarea varului, pentru a îndepărta părțile uscate ale scoarței, precum și orice ouă de insecte ce deja sunt în copac.

Înainte ca pomii să înflorească

Este ideal ca procesul de văruire să fie făcut înainte ca pomii să înflorească. Văruirea poate fi făcută și toamna , dar primăvara este considerată perioada cea mai propice, în special luna martie.

Varul are ca scop protejarea pomilor de dăunătorii care pot depune ouă în scoarță. De asemenea, odată văruiți, pomii sunt protejați de mușchi și licheni, inclusiv pe perioada verii.

Cum se văruiesc pomii?

După ce pomii au fost curățați, de preferat folosind o perie de sârmă, cel mai indicat este ca văruirea efectivă să fie efectuată a doua zi. Vor fi necesare două straturi de var pe fiecare copac, așa că aveți grijă să aveți suficient!

Aflați din Click! ce presupune procedura și care e „Rețeta” pentru varul de care aveți nevoie!

Se foloseşte var praf sau stins, de piatră . Când apar furnicile pe pom, înseamnă că sunt dăunători deci e nevoie de această barieră de var, care împiedică insectele şi dăunătorii care nu se văd cu ochiul liber să urce pe trunchiul pomului”, spune un pomicultorl din Mărăcineni.

„Varul este bun și pentru împrospătare, şi pentru dezinfectare. Trebuie aplicat foarte bine, astfel încât să pătrundă prin toate crăpăturile”, spune un alt cultivator.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…