Când scăpăm de vremea extremă. Avertismentul meteorologilor despre ce urmează: „Este un blocaj, masa de aer stă pe loc”
România se află în fața celui mai puternic val de căldură din această vară, iar veștile meteorologilor nu sunt deloc bune. Canicula înăbușitoare ne mai chinuie încă două săptămâni, în special în sud. În restul regiunilor nu va fi mai bine, deși se răcorește, pentru că lovesc furtunile violente.
Căldură extremă în următoarea perioadă FOTO Shutterstock
„Este o situație de blocaj. Aceste situații de blocaj pot duce fie la valuri de căldură, fie la valuri de frig, fie la inundații în urma unor ploi persistente și abundente. Acest blocaj atmosferic, această circulație de blocaj, adică un câmp de presiune ridicată care acumulează, deci o masă de aer care stă în loc. Masa de aer staționează și se încălzește, se supraîncălzește. Existând această comasare de aer foarte cald în vecinătatea țării noastre, ne putem aștepta oricând ca aceasta să influențeze, mai mult sau mai puțin, și spațiul geografic al României.
Se estimează că va fi foarte cald în următoarele două săptămâni, în special în jumătatea de sud a țării, aș spune. Există intensificări și retrageri ale acestei mase de aer cald, ceea ce nu este foarte bine, pentru că locuitorii din restul țării, nu neapărat că se vor răcori, pentru că această apropiere între masa de aer foarte cald ș i o masă de aer mai rece poate duce la fenomene violente, la furtuni violente”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă în „Jurnalul de Seară” de la Digi24
„Suntem departe de a termina cu vara”
De asemenea, specialistul avertizează că în următoarea perioadă se iau în calcul două scenarii de a se înlocui acest val de caniculă extremă.
„Există două scenarii de a se înlocui acest val de căldură. Dacă pătrunde o masă de aer foarte rece până în zona Spaniei, Peninsula Iberică, imaginați-vă că tot ce a fost acolo, inclusiv în Italia, care va fi cu siguranță zona cea mai afectată, toată masa aia de aer foarte cald este posibil să fie împinsă spre zona Peninsulei Balcanice. Cât de mult va urca ea către nord sau se va menține mai la sud, vom vedea. Suntem departe de a termina cu vara. Este cel mai semnificativ val de căldură în această vară, în acest an, dar asta nu exclude deloc probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple și după aceste săptămâni. Luna iulie este cea mai caldă din țara noastră”, a precizat Băncilă.
Totodată, conform Gabrielei Băncilă, informațiile pe care centrele meteorologice din Europa sau zona Organizației Mondiale de Meteorologie le pun la dispoziție arată cu o probabilitate de 90%, că acest val de căldură va persista până în 25 iulie pentru această parte de sud a Europei.
Sursa: adevarul.ro