Când scăpăm de valul de aer tropical, unde va fi căldură sufocantă. Avertismentul ANM despre ce ne așteaptă

Când scăpăm de valul de aer tropical, unde va fi căldură sufocantă. Avertismentul ANM despre ce ne așteaptă

Temperaturi neobișnuit de ridicate anunță meteorologii la finalul primei luni de toamnă. În Lunca Dunării va fi vreme toridă ca într-o zi de vară. Maximele vor atinge la umbră 36 grade Celsius, în timp ce la munte se vor semnala ploi torențiale cu grindină și vijelii.

Val de căldură africană în România în plină toamnă FOTO Profimedia

Val de căldură africană în România în plină toamnă FOTO Profimedia

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunţă vremea deosebit de caldă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umnezeală (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor ajunge în weekend până la 36 grade în Lunca Dunãrii.

"Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă. Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 grade. Noi ne așteptăm la maxime, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24 .

Vreme caldă și săptămâna viitoare

Nici săptămâna viitoare nu vom scăpa de vremea de vară. De asemenea, se vor înregistra și precipitații, dar nu abundente.

Este foarte posibil să avem perioade de vacanță și în luna octombrie. Estimările pe durată mai lungă arată probabilitatea să ne menținem cu un regim al temperaturilor peste normal și în mare parte a lunii octombrie. Ar putea fi o lună cu mai puține ploi decât perioada anterioară”, a precizat specialistul.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, meteorologii anunță și perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, dar și condiții de grindină și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene sunt așteptate, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.

Indicele de confort termic va depăși pragul critic

Sâmbătă, 23 septembrie, conform ANM, valorile termice vor creşte şi se vor situa cu mult peste cele normale la această dată, vremea devenind călduroasă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 grade pe litoral şi 36 grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade pe litoral.

Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza pe arii restrânse la munte, iar seara, dar mai ales noaptea, în Banat, Crişana şi pe alocuri în Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei. Izolat cantităţile de apă vor putea depăşi 20…25 l/mp. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”