Când scăpăm de gerul siberian. Unde sunt cele mai scăzute temperaturi, ce ne așteaptă după episodul de iarnă
Vremea se încălzește de săptămâna viitoare, când temperaturile vor ajunge la valori mai mari decât cele specifice pentru această perioadă. Conform meteorologilor, până atunci însă gerul siberian îngheață România.
Ger de crapă pietrele în România FOTO Shutterstock
Vineri, 10 februarie, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valul de frig va persista, astfel că mai ales dimineața și noaptea va fi ger în cea mai mare parte a țării. "Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între minus 4 și 5 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 16 și minus 4 grade Celsius, cu valori mai scăzute în estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în depresiunile intramontane, până în jurul a minus 23 de grade Celsius. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului în regiunile nordice. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în zona montană înaltă. Pe arii restrânse va fi ceață, asociată cu depunere de chiciură sau fulguială", anunță ANM.
Și în București, vremea se va menține rece, geroasă dimineața și noaptea, în special la periferie. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 3 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între minus 10 și minus 6 grade Celsius.
Până sâmbătă, 11 februarie, meteorologii au anunțat că se află în vigoare un cod galben de ger . Astfel, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între minus 25 și minus 18 grade Celsius.
Frig cumplit va fi în timpul nopților și dimineților și în Capitală. Vor fi temperaturi maximecuprinse între zero și 4 grade Celsius și minime care se vor situa între minus 8 și minus 6 grade Celsius, mai coborâte în zona periurbană până în jurul valorii de minus 10 grade Celsius.
Ninsori și depuneri de polei
Nici sâmbătă nu scăpăm de frig. Chiar dacă temperaturile cresc ușor, dimineaţa va fi geroasă în majoritatea zonelor, apoi se vor înregistra valori termice mai ridicate decât în perioada anterioară. Cerul va fi variabil ziua, însã noaptea se va înnora treptat, la început în vest şi nord, apoi şi în restul teritoriului. Va ninge slab, pe arii relativ extinse, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, local în Moldova şi izolat în restul teritoriului. În a doua parte a nopţii, în extremitatea de vest a ţării şi în nord-est, vor fi posibile şi precipitaţii mixte cu depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, viscolind ninsoarea şi izolat şi trecător în sud-vestul extrem.
Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între minus 4 şi 6 grade Celsius , iar cele minime, semnificativ mai ridicate decât în nopţile precedente în special în jumătatea de nord, vor fi cuprinse în marea lor majoritate între minus 11 şi 0 grade Celsius. Izolat va fi ceaţă cu depunere de chiciură.
În Capitală, vremea va fi foarte rece la începutul zilei, apoi se vor înregistra valori termice mai ridicate decât în perioada anterioară. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului când vor fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 6 grade Celsius, iar cea minimă va cuprinsă între minus 7 și minus 4 grade Celsius şi se va înregistra în prima parte a nopţii.
Sursa: adevarul.ro