Când să vizitezi un cabinet de stomatologie copii?

Când să vizitezi un cabinet de stomatologie copii?

Zâmbetul copilului tău este neprețuit. Din păcate, copiii sunt predispuși la carii dentare din cauza dietelor bogate în zahăr, a igienei dentare inadecvate și a altor factori. Îngrijirea dinților copiilor noștri ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă. În acest fel, le putem asigura o dentiție sănătoasă pe termen lung. O vizită timpurie la stomatolog ajută la prevenirea problemelor dentare și promovarea unor obiceiuri bune de igienă orală. Când să vizitezi un cabinet de stomatologie pentru copii? Care sunt semnele care indică necesitatea unei vizite de urgență la medic? Descoperă în continuarea acestui articol.

De la ce vârstă este recomandată prima vizită la medicul stomatolog?

Specialiștii recomandă programarea primei vizite în cadrul unui cabinet de stomatologie copii cluj încă din primul an de viață sau imediat după apariția primului dinte. Dar nu mai târziu de 12 luni. Această vizită timpurie îi permite medicului să evalueze starea de sănătate a gurii copilului. Tot acum, dentistul poate oferi informații despre apariția cariilor dentare din cauza biberonului, obiceiul de a folosi suzeta, practici de hrănire a sugarilor, precum și sfaturi despre cum se poate curăța cavitatea bucală a bebelușului.

Cât de des trebuie să meargă copiii la medicul dentist?

Se recomandă ca cei mici să meargă la controale stomatologice regulate la fiecare 6 luni. Aceste controale îi vor permite medicului dentist să monitorizeze dezvoltarea dinților și gingiilor, să efectueze curățări, să trateze carii sau să aleagă un aparat dentar potrivit pentru nevoile și vârsta copilului. În funcție de riscul individual de apariție a cariilor sau alte probleme, specialistul poate recomanda vizite mai dese.

Semne care indică necesitatea unei vizite de urgență la medic

Pe lângă controalele regulate, este important să-ți programezi copilul la medic atunci când observi schimbări precum dureri dentare sau sensibilitate, sângerarea gingiilor, dificultăți în masticație sau vorbire, halitoză, pete albe sau maro pe dinți, pierderea dinților de lapte înainte de vârsta de 6 ani sau erupția dinților permanenți într-o poziție anormală. Perioada de erupție dentară este inconfortabilă pentru copii și vine uneori la pachet cu simptome precum inflamația gingiilor, dureri sau stări de iritabilitate. În astfel de situații se recomandă vizitarea dentistului pentru a gestiona disconfortul și pentru a preveni eventualele complicații.

Cum se desfășoară o vizită într-un cabinet de stomatologie pentru copii?

O vizită la stomatolog nu durează mai mult de 30-45 de minute. De obicei, aceasta include o serie de proceduri și examinări. Medicul dentist examinează dinții, gingiile, mușcătura și țesuturile moi ale cavității bucale. Va curăța dinții de placă și tartru, care provoacă carii și boli ale gingiilor. Poate aplica fluor pe dinți pentru a-i întări și proteja de carii în viitor. De asemenea, medicul stomatolog poate oferi recomandări privind igiena orală adecvată și utilizarea corectă a ustensilelor de igienă dentară pentru copii.

Sănătatea orală a copiilor este extrem de importantă. Încă de mici trebuie să-i învățăm obiceiuri sănătoase pentru a-i transforma în adulți sănătoși și fericiți. Iar vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru a le asigura dezvoltarea corectă a dentiției și prevenirea afecțiunilor dentare pe termen lung.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii