Când poate deveni periculoasă o conservă de pește sau de legume din comerț ori făcută acasă

Când poate deveni periculoasă o conservă de pește sau de legume din comerț ori făcută acasă

Scandalul îmbolnăvirii pacienților de la Murgeni a readus, printre altele, în atenția opiniei publice riscurile asociate consumului de conserve, consum care poate deveni chiar mortal dacă nu au fost adoptate anumite măsuri corecte de siguranță la prepararea și păstrarea acestora.

Unele conserve ne pot îmbolnăvi. FOTO Profimedia

Unele conserve ne pot îmbolnăvi. FOTO Profimedia

Pacienții internați în Spitalul de Psihiatrie Murgeni primiseră mâncare de pomană de la Mănăstirea Florești, din județul Vaslui, dar spitalul le dăduse la masa de seară conserve din pește. Acestea din urmă au intrat, ca și celelalte alimente, în atenția Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, la declanșarea anchetei.

Risc de botulism

Multă lume se întreabă dacă și când pot deveni periculoase conservele.

Ei bine, dacă ingredientele au fost contaminate, consumarea respectivelor conserve ne poate îmbolnăvi.

Cel mai mare risc este cel de botulism, care există încă inclusiv în cazul conservelor din comerț, deși este mult mai redus decât în cazul conservelor preparate acasă, deoarece în cazul primelor, măsurile de siguranță sunt mai riguroase.

Prepararea conservelor acasă - fie că vorbim de cele din pește, carne sau carne - trebuie făcută foarte atent deoarece ingredientele contaminate pot compromite conservele, al căror consum poate provoca botulism.

Botulismul poate provoca paralizie și chiar deces

Botulismul este o boală rară, dar cu potențial letal, avertizează Dr. Ileana Nasui pe pagina sfatulmedicului.ro

Boala este provocată de o toxină produsă de Clostridium botulinum, un microorganism care se găsește pe sol și poate supraviețui în diferite condiții, chiar și în timpul preparării termice a conservelor.

Grav este că această toxină poate fi periculoasă și în cantități foarte mici, afectând sever nervii și provocând paralizie, iar uneori chiar deces.

Botulismul reprezintă o urgență medicală, iar la apariția simptomelor amintite este nevoie de intervenție medicală.

Cum ne protejăm

Pentru minimizarea riscului de botulism asociat consumului de conserve, acestea trebuie preparate corespunzător: conservate la temperaturi înalte, la presiuni corespunzătoare, în recipiente speciale și pentru durate specifice de timp, precizează medicul, potrivit sursei citate.

Dacă borcanele sau conservele par suspecte (deteriorate, crăpate sau umflate), ele nu trebuie deschise, mirosite, atinse, iar conținutul nu trebuie în niciun caz consumat.

Nici în cazul în care conținutul prezintă lichid sau spumă sau are un miros și un aspect necorespunzător, nu trebuie mâncat.

Ideal ar fi ca alimentele la conservă să mai fie preparate termic pentru cel puțin 10 minute înainte de consum.

În concluzie, bacteriile și toxinele sunt prezente în conserve dacă prepararea termică este inadecvată sau manipularea se face greșit. La deschiderea conservelor - fie că vorbim de cele preparate acasă sau de cele cumpărate, conținutul lor trebuie analizat foarte atent, iar la orice suspiciune, conserva trebuie aruncată, dar în condiții de siguranță.

Fenomene neurologice, insuficienţă respiratorie

Amintim că, în urmă cu câșiva ani, cinci membri ai unei familii din judeţul Iaşi - doi bunici, doi părinţi şi un copil în vârstă de 11 ani - au ajuns la spital, după ce au consumat o conservă de peşte.

Specialiştii au tras atunci încă o dată un semnal de alarmă cu privire la modul în care se consumă conservele şi preparatele din peşte.

„Peştele marinat insuficient preparat termic poate transmite boala numită botulism. Uneori poate prezenta şi complicaţii, ajungându-se la fenomene neurologice, chiar la insuficienţă respiratorie", explica directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

În astfel de cazuri poate fi vorba despre botulism.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Filmarea în care 1.000 de bărbați stau la coadă pentru a face sex cu o vedetă porno

2 Nino-nino / Postare halucinantă, conspiraționistă și manipulatoare a lui Aurelian Pavelescu

3 Camelia Erdei, polițista din Oradea care a transformat baza de date a MAI într-un „Google personal”, scapă de acuzaţii

4 VIDEO Preot înregistrat în timp ce face pledoarie pentru legionari și Călin Georgescu la ora de religie, la un liceu de top din România

5 „O rușine pentru Armata SUA” / Un fost militar american de elită, care l-a intervievat pe Georgescu, acuzat că „propagă minciuni în spațiul public”