Când începe MĂCELUL în PSD

Când începe MĂCELUL în PSD

Opozitia viseaza cu voce tare la o noapte a cutitelor lungi in PSD, facand aluzie la momentul din 15 martie 2006 de la Hotel Confort cand a fost mazilit Adrian Nastase, insa toate datele arata ca nu se vor avea loc curand schimbari dramatice in partidul de guvernare. Vor exista convulsii interne, dar o reconfigurare a sferelor de influenta este greu obtinut pe termen scurt si mediu, cat timp Victor Ponta ramane in functia de prin-ministru. Biroul Permanent de miercuri a aratat ca exisa tensiuni mari in partid. Cand si cum se vor transforma intr-un macel intern, altfel inevitabil in marele partid?

Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea preseaza pentru un Congres in timp ce Victor Ponta si Rovana Plumb vor un interimar lung pana dupa alegerile din 2016. Cam la asta se reduce totul. Dragnea vrea sa-si incerce puterile, Ponta nu doreste sa riste nimic. Amandoi vor puterea prin interpusii Zgonea si Plumb. Cam la asta se reduce tot ce vedeti in aceste zile la televizor, in spatele apelurilor la calm si unitate lansate de liderii PSD.

O noapte a cutitelor lungi este insa putin probabila in orizontul apropiat. Situatia de azi din PSD, desi tensionata dupa autosuspendarea lui Ponta, este mult diferita de cazurile Nastase sau Geoana, lideri scosi complet din joc dupa pierderea alegerilor. Ultimii doi n-au mai avut puterea administrativa, nimic de pus pe masa, in afara de o infrangere.

Si Ponta a pierdut, dar pe langa infrangere a mai pus pe masa ceva: functii si bani. A ramas mai departe prim ministru si a conservat majoritatea parlamentara. Asta l-a ajutat sa supravietuiasca mai bine intr-un partid care-si devoreaza de regula perdantii la modul foarte sangeros.

Nici dupa fuga in Turcia de procurori, nici dupa punerea oficiala sub acuzare, Ponta n-a cedat presiunilor de a demisiona de la guvern, intelegand ca, daca pleaca, pierde totul a doua zi. Evident, se agata de putere cu costuri uriase pentru partid, nu mai vorbim de tara. Insa Ponta duce acum o lupta pentru supravietuirea personala. Nu se bate nici pentru PSD, nu-i pasa prea tare nici de imaginea Romaniei. Planurile pe termen lung nu-l intereseaza, doar ziua de maine.

Au existat voci care i-au cerut, inainte de fi pus sub acuzare, sa iasa de la guvernare pana in 30 iunie pentru a maximiza sansele partidului in 2016. Rational, asta trebuia sa faca. Dar iesirea de la guvernare nu-i garanta ca mai poate stapani partidul sau ca-l poate controla, prin interpusi, asa cum face azi cu Rovana Plumb.

Prin urmare, Ponta vede in baricadarea in guvern ultima reduta, singurul colac de salvare. Mai trage acum putin de timp, de la 1 august fuge din nou doua saptamani in concediu (dupa luna petrecuta in Turcia) si uite asa spera sa-l prinda toamna tot la guvernare. Mai incolo, improvizeaza cu ajutorul televiziunilor prietene.

Se pare ca nimeni nu-l poate convinge sa plece, nici presedintele, nici partenerii externi. Legal, nu exista nici o parghie pentru a inlatura un premier pus sub acuzare de procurori, complet delegitimat in plan extern. Doar presiunea strazii sau, in cazul convocarii unei sesiuni extraordinare, tradarea lui Gabriel Oprea l-ar putea matura. O noua motiune de cenzura nu poate fi depusa insa decat dupa ce Parlamentul revine in luna septembrie din vacanta.

Abia caderea lui Ponta de la Guvern ar putea schimba situatia din partid. Insa nici daca va fi trimis in judecata, nici in daca va fi pus sub acuzare in noi dosare, Ponta nu pare dispus sa lase Guvernul. Unele voci prevad caderea lui ponta pana in septembrie, insa nu vad in acest moment ce l-ar putea clinti.

Cel care poate face ceva este Gabriel Oprea. Cheia este la el. Liderul UNPR a fost vazut saptamana trecuta discutand la masa cu Serban Mihailescu (Micky Spaga) Marian Oprisan si Dana Nastase. Nu e clar ce au discutat, dar n-ar fi exclus ca Oprea sa inceapa o campanie de racolari din PSD.

Sa nu uitam ca Oprea are de negociat la randul sau un procent din listele de candidati care sa-i revine. Prin urmare, cu cat se umfla mai tare, cu atat poate cere mai mult. Asta si din perspectiva unor eventuale negocieri cu opozitia, nu doar cu PSD. Prin urmare, n-ar fi de mirare ca Dragnea, care tot ameninta mai nou cu demisia, sa se mute in UNPR cu tot cu Zgonea si cu Oprisan. De notat osanalele ridicate de baronul de Vrancea generalului Oprea intr-un comunicat recent: "Oprea este un politician serios, care își respecta cuvântul întotdeauna, promisiunile făcute și care, de fiecare data, a pus interesele coaliției de guvernare mai presus decât interesele propriului partid"

Abia daca se porneste hemnoragia PSD macelul ar fi inevitabil. Ca gruparea Ponta-Ghita simte pericolul o arata atacurile lansate de Romania TV la Dragnea.

In acest moment, partidul a votat-o pe Rovana Plumb interimar la sedinta de miercuri. Greu de crezut ca Liviu Dragnea dispune azi de suficienta sustinere interna, desi a batut toata tara in utimele saptamani, pentru a determina convocarea unui congres care sa aleaga in toamna alta echipa. Nu vad ce mari surprize pot sa apara la sedinta Comitetului Executiv programat pentru saptamana viitoare (for largit format din 57 de membri si liderii de filiale).

In aceste conditii, exista mari sanse ca Rovana Plumb sa ramana interimar pana dupa alegerile de anul viitor. Cu avantajul de a fi cunoscuta la Bruxelles, n-ar fi exclus ca Plumb sa fie acceptata inclusiv la nivelul socialistilor europeni ca solutie de criza.

Asta inseamna ca viitorii candidati ai PSD vor fi pusi pe liste tot in familie, de catre Rovana Plumb, Victor Ponta si tata socru. Or, cine face listele controleaza jocul. Valeriu Zgonea a contestat dreptul unui presedinte inerimar de a semna liste, insa PSD nu a chiar partidul care se inchina la reguli.

Liviu Dragnea nu va avea cum sa-l impuna pe Valeriu Zgonea altfel decat printr-un Congres, iar acesta din urma desi isi doreste puterea vede ca acum nu poate face mare lucru. Pana si modul cum l-a intampinat Ponta la sedinta BPN de marti indica mai degraba ca e tratat cu ironie, luat peste picior, nu ca un adversar serios: Tot speram sa nu vii, Vali.

Daca tot am evocat la inceput noaptea cutitelor lungi, cand Adrian Nastase si Miron Mitrea, care formau echipa de conducere de acum zece ani intrau in atentia procurorilor DNA, poate ar merita amintit ce spunea Victor Ponta atunci despre cum ar trebui lamurite lucrurile in partid.

"In acest moment avem nevoie de un congres extraordinar in care Adrian Nastase sa nu candideze. Si el, si Mitrea, si Iliescu, si Hrebenciuc, si toti cei care au probleme", spunea Ponta pe 14 martie 2006.

Astazi fuge de congres si de demisia din varful Guvernului, dar nu va putea scapa de soarta lui Adrian Nastase.

Dan Tăpălagă


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”