
Când este permis spălatul rufelor în Săptămâna Mare. Preot: „Aceasta este o superstiție care nu are o bază”
Spălatul rufelor în Săptămâna Mare este un subiect care preocupă an de an. Pentru că vor să-și pregătească atât casa cât și sufletul așa cum se cuvine pentru Învierea Domnului, pentru români contează ce este permis și ce este interzis în această perioadă.
Între credințele din bătrâni și învățăturile bisericești există din nou diferențe mari atunci când vorbim de ce este permis și ce este interzis în Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor. În funcție de diversele zone ale țării obiceiurile sunt diferite, pornind de la roșitul ouălor, care se face în Joia Mare în anumite zone, respectiv în Vinerea Mare în altele, și până la pregătitul casei și gospodăriei pentru marea sărbătoare.
Cine nu poate spăla rufe joi și vineri
În ce zile este permis spălatul rufelor în Săptămâna Mare este un subiect care preocupă. Sunt familii în care s-a transmis că treburile legate de curățenia în casă trebuie să se finalizeze până la mijlocul acestei săptămâni, ziua de vineri, de exemplu, fiind specific indicată ca una cu interdicție pentru spălatul rufelor, ca, de altfel, pentru multe ale munci, fiind considerată o zi de post negru, zi de doliu pentru credincioși, în care nu se spală, nu se coace, nu se execută munci grele.
În credința populară, spune etnograful Claudia Balaș, interdicții în privința spălării rufelor, în această perioadă, în cazul în care sărbătoarea nu este marcată în calendar, sunt cele în care se dă de pomană.
„Întotdeauna, dacă ai o pomană sau se împarte ceva, în ziua respectivă nu se spală, nu se mătură, pentru că se crede că toate mizeriile pe care tu le iei, că le iei de pe haine prin spălare, că le mături, se duc pe ceea ce urmează să împarți, bucatele pregătite. Asta la orice pomană, indiferent că împarți de Paște, împarți de Crăciun sau faci parastas”, a explicat Balaș. Cum în ziua de Joi Mari, sau Joia Neagră, în anumite zone din țară se împarte pentru sufletul morților (o cană nouă cu apă, un măr, un colac), am putea considera că funcționează această interdicție pentru cei care respectă tradiția împărțirii de bucate.
Pentru Vinerea Mare, cum aminteam, există de asemenea tradiția de a nu se spăla rufe. În intervenția sa într-o emisiune televizată, cu mai mulți ani în urmă, preotul Vasile Ioana preciza că aceasta este mai degrabă o superstiție, fără niciun fundament. Preotul semnala în schimb neconcordanța în fapte, fiind preocupate de această normă de conduită persoane care nu respectă, altfel, semnificația zilei de vineri, o zi de post în tradiția ortodoxă.
„Fetele au prins, așa, de când sunt ele mari, de la bunici, că n-ai voie să speli vinerea. Și toate doamnele mă întreabă: părinte, am voie să spăl vinerea? Spălăm vinerea? Dacă e post, că s-a răstignit Hristos vinerea, e foarte frumos că ține post, dar sunt femei care nu țin post, mănâncă vinerea carne, dar nu spală. Adică, domnule, nu ai voie să speli! Aceasta este superstiție și este greșită. Poți să speli liniștit vinerea. Nu ar trebui să spălăm doar duminica, pentru că duminica este zi de odihnă, Dumnezeu a rânduit zi de odihnă duminica. Așadar, spălăm în toate zilele: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă. Pute, spăla liniștite. Doamnelor, spălați liniștite și vinerea și sâmbăta și lunea, pentru că aceasta este o superstiție care nu are o bază! În zilele de sărbătoare în cursul săptămânii nu spălăm. Dacă pică o sărbătoare joia, nu spălăm categoric. Este o o zi de sărbătoare și ne focusăm pe sărbătoare. Dacă pică o sărbătoare într-o zi de vineri, nu spălăm. Nu avem voie să spălăm duminica și sărbătorile. Atunci ne odihnim și sărbătorim. De aceea nu ar trebuie să spălăm”, a explicat preotul.
Părintele Vasile Ioana s-a referit specific și la Vinerea Mare. „Și în Vinerea Mare, se spune, n-ai voie să speli. Ai voie să speli și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care, sigur, suferim pentru răstignirea Domnului și omul atunci merge la Prohod. Femeile care au ritualul acesta de a merge la biserică nu au timp să spele, dar practic vinerea poți să speli, fără niciun fel de problemă, nu există niciun temei care să spună că nu ai voie să speli”, a mai spus preotul.
În calendarul ortodox, în Săptămâna Mare sunt două zile însemnate ca fiind sărbători: Lunea Mare, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, respectiv duminică, ziua celei mai mari sărbători creștine: Învierea Domnului, sau Sfintele Paști.
Cum să ne petrecem Săptămâna Mare
Tot preotul Vasile Ioana ne sfătuiește ca în această săptămână să ne îngrijim de casă, dar mai ales de casa sufletului.
„În această săptămână s-a realizat mântuirea noastră. Domnul a pătimit pentru noi și pentru păcatele noastre. Fiecare dintre noi suntem chemați la împreună-pătimire cu Domnul. Și cum ar trebui să facem asta? Cei care sunt sănătoși, cei care sunt în putere, pot să țină post negru, pentru că Domnul a stat pe cruce până la ceasul al 9-lea, ceasul de atunci, până la trei după amiază după ceasul nostru. Ar trebui să ținem post negru, să nu mâncăm nimic. Și să mâncăm fără ulei toată săptămâna aceasta. Și doar joi, când ne împărtășim, pot mânca puțin ulei cei care sunt bolnavi, cei care au dezlegare de la duhovnici, copiii în creștere, sau bătrânii bolnavi, desigur, au dezlegare. Dar vorbim acum de cei care pot ține post negru. Să o facă, pentru că astfel sunt în împreună-pătimire cu Domnul în această săptămână”, li s-a adresat preotul credincioșilor, într-o postare pe Facebook.
Preotul a vorbit de asemenea despre cum să ne pregătim pentru momentul important din noaptea Învierii, când mulți ne grăbim să primim paștile, neînțelegând că marea sărbătoare nu este despre masa îmbelșugată. Din contră, înainte de acest moment este cel al pregătirii, din care taina spovedaniei face parte.
„Se grăbesc să se ducă acasă să mănânce mielul sau să mănânce drobul”
„Să curățăm cu toții casa sufletelor noastre, prin taina spovedaniei. Veniți la preoți și spovediți-vă, pentru că spovedindu-vă, vă curățați păcatele voastre și puteți apoi să vă împărtășiți în Joia Mare sau în noaptea de Înviere. Ce poate să fie mai frumos decât în noaptea de Înviere să-l primești pe Domnul împărtășindu-te! Este o tradiție greșită, sunt oameni care vin în noaptea de Înviere repede să primească paștile. Se grăbesc să se ducă acasă să mănânce mielul sau să mănânce drobul. Greșit! Nu pentru asta s-a răstignit Hristos, nu pentru asta murit Hristos. Rămâi, creștine, în noaptea de Înviere și la dumnezeiasca liturghie și pleacă acasă când se termină dumnezeiasca liturghie, la 3 și jumătate, pentru că Domnul pentru tine a murit! De aceea, pentru cei care se grăbesc să ajungă să facă petrecere le reamintesc faptul că noaptea de Înviere nu este prilej de petrecere cu mâncări și băuturi, ci este prilej de împreună-pătimire cu Domnul și apoi de împreună - bucurie cu Domnul. Săptămâna aceasta, dragii mei, veniți în fiecare seară la denii, ca să parcurgeți împreună cu Domnul drumul pătimirilor sale! Mai ales la denia trădării, de miercuri-seara. La denia celor 12 evanghelii, de joi-seara, și la denia Prohodului de vineri seara, să-i cântați Domnului cu inima înfrântă și smerită”, a mai transmis preotul.
Sursa: adevarul.ro