Când devine mortală înțepătura de țânțar. Cinci semnale de alarmă care trebuie să te trimită la spital
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în privința înțepăturilor de țânțari. Specialistul avertizează că nu trebuie neglijate deoarece pot deveni letale. Sunt 5 semne care impun prezentarea de urgență la spital.
Înțepătura de țânțar este periculoasă FOTO Adevărul
"Europa este în alertă din cauza virusului West Nile transmis de ţânţari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat deja asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de apariție a multor boli transmise de țânțari. Medicii de la Infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri.
Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în Parlament) e bine să țineți cont de câteva sfaturi", atrage atenția medicul pe pagina sa de socializare.
Medicul avertizează că, deși nu pare periculoasă, mușcătura de țânțar păoate ridica probleme majore de sănătate.
"Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
În aceste condiții, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie, starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile", explică specialistul.
Cum se transmite virusul West Nile
De asemenea, dr. Ciuhodaru spune că principala cale de transmitere la om a virusului West Nile este prin înțepătura țânțarilor.
Este important de știut că virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut), însă transfuziile pot fi o sursă de infecție. Practic, orice persoană (indiferent de vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.
"90% dintre cei infectați nu prezintă simptome. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente", arată dr.Tudor Ciuhodaru.
Sursa: adevarul.ro