Când ajunge în România valul de praf saharian. Cum ne afectează acest fenomen și ce se va observa pe cer

Când ajunge în România valul de praf saharian. Cum ne afectează acest fenomen și ce se va observa pe cer

Primul val de praf saharian din 2023 se îndreaptă spre centrul și estul Europei. Conform cercetătorilor, acest fenomen ar putea afecta sănătatea și generarea de energie solară. Nori de praf saharian roșiatic au fost detectați, pentru prima dată în acest an, deasupra Europei.

Valul de praf saharian va ajunge și în România FOTO Shutterstock

Valul de praf saharian va ajunge și în România FOTO Shutterstock

Pentru prima dată în acest an, o cantitate mare de praf saharian a fost detectată deasupra Europei, iar particulele ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est chiar în următoarele zile, a anunțat Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din UE, citat de DPA .

Conform previziunilor Copernicus, praful provine din Africa de Nord și a ajuns deja în Peninsula Iberică și se va îndrepta spre Franța.

Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului, în special în Portugalia și Spania”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.

De asemenea, specialiștii avertizează faptul că praful saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor și sectorul energetic. Cei care suferă de alergii ar putea să aibă probleme. Totodată, particulele de praf din atmosferă ar putea afecta generarea de energie solară.

Vremea se răcește

Meteorologii anunță vreme în răcire în regiunile extracarpatice, în țara noastră. Astfel, conform ANM, de joi, 23 februarie, valorile se vor apropia de cele normale pentru această perioadă, nu vor depăși 5- 6 grade Celsius în timp ce în restul țării se vor mai înregistra valori peste normele climatologice, de peste 10-14 grade Celsius.

Însă vorbim și de posibilitatea ca mai ales în următoarele două zile, când vorbim de o vreme mai rece în regiunile extracarpatice și, de asemenea, și în zona de munte, să consemnăm la altitudini mari de peste 1.500-1.700 m predominant ninsori. În același timp la altitudini sub 1.500 m în special în est, sud și parțial în centrul țării să vorbim și de precipitații mixte și ploi în restul țării, dar și intensificări ale vântului de 70-80km/h în zona montană și 40-50km în zonele mai joase de relief", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...