Când ai nevoie de un cazier judiciar și cum îl poți obține rapid
Cazierul judiciar este unul dintre cele mai importante documente care sunt necesare unei persoane fizice, în diverse situații. Cazierul judiciar reprezintă un document, eliberat de autoritățile locale, care atestă situația juridică a unei persoane. În acest document sunt trecute condamnările, măsurile penale, precum și proceduri procesual penale sau administrative, dacă este cazul.
O persoană fizică are nevoie de cazier judiciar pentru dosarul de angajare sau pentru a se înscrie la proba practică a școlii de șoferi. Prin urmare, dacă ești în căutarea unui job sau vrei să înveți să conduci trebuie să te pregătești să obții un cazier judiciar.
În cazul angajării, după introducerea Regulamentului privind Protecția Datelor, s-au redus locurile de muncă pentru care se solicită cazier. Prin urmare, în prezent, cazierul judiciar este necesar pentru următoarele meserii: avocați și consilieri juridici, gestionari, paznici, gărzi de corp, funcționari publici precum și pentru medici, dentisti și farmacisti. În cazul medicilor, dentistilor și farmaciștilor certificatul judiciar este necesar pentru obținerea certificatului de membri în colegiul din care fac parte.
Cazierul judiciar mai este necesar in momentul depunerii dosarului de grațiere individuală. În acest caz, documentul va fi solicitat fie de condamnat (dacă se află în libertate), fie de reprezentantul legal al acestuia sau de copii, soț/soție ori alte rude apropiate, precum frați sau surori.
Ce informații sunt trecute în cazierul judiciar
Informațiile trecute în cazierul judiciar depind de la o persoană la alta, în funcție de trecut acesteia. Astfel, în cazul persoanelor fizice, despre care vorbim în acest articol, sunt trecute, dacă este cazul, informații precum:
· pedepse și măsuri de siguranță și educative – dacă sunt sentințe judecătorești definitive;
· renunțarea la pedeapsă sau amânarea aplicării acesteia
· orice date privind începerea, întreruperea sau încetarea executării pedepselor, precum și suspendarea sau supravegherea executării acestora;
· achitarea amenzii penale;
· amnistia și grațierea precum și caracterul politic al condamnării;
· hotărârile definitive care impun rectificări ale cazierului judiciar.
Care este valabilitatea cazierului judiciar
Un cazier judiciar este valabil timp de șase luni de la data emiterii documentului. De asemenea, acesta este valabil doar în scopul în care a fost eliberat. Dacă acesta expiră, este necesară obținerea unui alt cazier judiciar.
Cum poți obține rapid un cazier judiciar
Dacă te afli în situația de a obține un cazier judiciar, este important să știi ce ai de făcut. Cu atât mai mult cu cât, în zilele noastre, există două moduri de obținere a acestuia: online sau in varianta clasică, la ghișeu.
1. Obținerea unui cazier judiciar online
Cea mai simplă modalitate de obținere a unui cazier judiciar este online. Tot ce trebuie să faci este să intri pe https://www.caziere.ro/ și să urmezi pașii necesari obținerii acestuia. Totul se face online, de la depunerea documentelor, la plata taxelor aferente. Astfel economisești timp prețios.
Acest serviciu poate fi folosit de toți cetățenii români, fie că au domiciliul în București sau un alt oraș din România, de cetățenii români stabiliți în alte țări, precum și de cetățenii din Republica Moldova.
Pentru a obține cazierul ai nevoie de:
· o copie a actului de identitate (a pașaportului pentru românii care locuiesc în afara țării sau au obținut cetățenia acolo);
· o poză (selfie) în care ții acest act în mână;
· un contract care va fi semnat de tine online, prin intermediul căruia ne împuternicești legal să obținem certificatul de cazier judiciar pentru tine.
Durata de obținere a cazierului este de 1-5 zile lucrătoare de la data solicitării acestuia. Timpul de procesare al solicitării depinde de serviciile implicate, acesta fiind mai lung dacă soliciți servicii suplimentare de apostilare, supralegalizare sau traducere.
Odată ce ai selectat serviciul final, poți încărca documentele enumerate mai sus și poți efectua plata online. Vei primi prin SMS mesaje automate privind statusul comenzii și vei fi anunțat când comanda este gata.
Când cazierul este gata, vei primi o copie scanată a acestuia, pe e-mail. De asemenea, vei primi cazierul judiciar și în format fizic prin curier rapid în București și în alte orașe din România sau prin DHL în străinătate.
2. Obținerea unui cazier judiciar la ghișeu
În cazul persoanelor care nu se descurcă cu folosirea internetului și a calculatorului, există de asemenea, varianta clasică de obținere a cazierului. Astfel, acestea trebuie sa se prezinte la orice subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aici trebuie sa se depună o cerere tip, actul de identitate (buletin, pașaport sau cartea de identitate provizorie), timbru fiscal în valoare de 2 lei și chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei. După trei zile de la depunerea cererii, solicitantul poate merge să ridice cazierul cerut.
Sursa: adevarul.ro