Cancerul de colon ucide mai mulți tineri decât oricând. Patru modalități simple de a reduce riscurile

Cancerul de colon ucide mai mulți tineri decât oricând. Patru modalități simple de a reduce riscurile

Cercetătorii au descoperit că numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer colorectal a crescut constant.

Cancerul colorectal tinde să fie mai agresiv la persoanele tinere. FOTO Shutterstock

Cancerul colorectal tinde să fie mai agresiv la persoanele tinere. FOTO Shutterstock

Pe măsură ce numărul tinerilor adulți care mor în fiecare an de cancer colorectal în SUA crește, un cercetător în domeniul cancerului a prezentat patru modalități de a reduce riscul de a dezvolta această boală, scrie businessinsider.com.

Experții nu sunt siguri de ce, dar numărul persoanelor sub 50 de ani care sunt diagnosticate cu cancer colorectal a crescut constant în fiecare an începând cu anii 1990.

Dr. Bill Dahut, directorul științific al Societății Americane de Cancer, a declarat că, deși unele condiții genetice pot predispune o persoană la cancer colorectal, creșterea notabilă a cazurilor se datorează probabil unor factori externi.

O dietă necorespunzătoare, obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul și faptul că suferă de boli inflamatorii intestinale expun o persoană la un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.

Dahut a împărtășit câteva modificări ale stilului de viață care pot reduce riscul de cancer colorectal.

Mâncați mai puțină carne roșie

Carnea roșie este clasificată ca fiind "probabil cancerigenă" pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, care clasifică substanțele și circumstanțele în funcție de cât de probabilă este, conform cercetărilor, probabilitatea ca acestea să provoace cancer.

Această clasificare se bazează pe dovezile că aceasta crește riscul de a dezvolta cancer colorectal și pe dovezi emergente că ar putea fi legată de un risc crescut de cancer de sân și de prostată.

Așadar, ACS recomandă ca oamenii să limiteze consumul de carne roșie și să mănânce mai des alte proteine, cum ar fi peștele, carnea de pasăre și fasolea, deoarece se consideră că nu există o cantitate sigură de carne roșie care poate fi consumată.

Consumați mai puțin zahăr

Deși nu este adevărat că zahărul hrănește cancerul la cei care suferă de această boală, așa cum unii ar vrea să creadă, se crede că un consum mai mic de zahăr ajută la prevenirea apariției cancerului, a declarat anul trecut Dr. Suneel Kamath, oncolog gastrointestinal la Cleveland Clinic, pentru Medical News Today.

Asta pentru că obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru cancerul colorectal, iar consumul de prea mult zahăr este un factor care poate cauza obezitate.

BI a relatat anterior despre alte modalități de a reduce zahărul din alimentație , iar renunțarea la băuturile zaharoase poate fi un punct de plecare.

Un studiu din 2022 a găsit o legătură între consumul mai multor băuturi îndulcite cu zahăr și o rată mai mare de cancer de colon.

Mâncați mai multe fibre

Consumul mai multor fibre are o mulțime de beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinelor și a inimii, reglarea vârfurilor de zahăr din sânge și reducerea constipației.

Și poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de colon. O revizuire a studiilor din 2018 a constatat că fibrele alimentare joacă "mai multe roluri importante în prevenirea cancerului de colon", inclusiv îmbunătățirea mișcărilor intestinale și reducerea cantității de agenți cancerigeni produși în timpul digestiei.

Dr. Will Bulsiewicz, gastroenterolog, a explicat pentru BI metoda F-GOALS, care este trucul său pentru a introduce mai multe fibre în alimentație.

Beți mai puțin alcool

Consumul de alcool crește riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, inclusiv gură și gât, colon și rect, ficat și sân.

Chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal, potrivit Institutului Național de Cancer. Acest lucru se datorează faptului că organismul descompune alcoolul în substanța chimică acetaldehidă, care deteriorează ADN-ul celulelor și le poate permite acestora să înceapă să crească necontrolat - acesta fiind modul în care se formează tumorile canceroase -, potrivit CDC.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...