Cancelarul austriac, între Klaus Iohannis și președintele Bulgariei la Consiliul European VIDEO
Karl Nehammer, care s-a opus în mod ferm aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, a stat între președintele Klaus Iohannis și omologul bulgar în timpul reuniunii Consiliului European.
Momentul în care se poate observa cum cancelarul austriac este așezat între președintele român și bulgar poate fi urmărit începând cu secunda 00:56.
Liderii europeni participă, în perioada 9-10 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles. Una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii a fost cea a migrației, un subiect pe care Klaus Iohannis a precizat că îl va aborda, specificând că acesta nu trebuie legată de Schengen .
„Vreua să fiu clar. România nu e sursă de migrație și nu e țară de tranzit. Noi știm să ne protejăm granițele. Dar problema e una europeană și noi vrem să participă la găsirea celor mai bune soluții. Suntem deschiși să colaborăm cu CE pe un proiect pilot.Și ca să fie foarte clar. A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la o libertate de circulație a cetățeanului europea, la migrație ne referim la proceduri pentru oameni din afara UE. Aa, în opinia unora au legătură”, a precizat șeful statului înainte de întâlnirea Consiliului European.
De asemenea, liderii europeni vor analiza ultimele evoluții privind războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și „cele mai bune soluții la nivel european pentru asigurarea competitivității pe termen scurt și lung a economiei Uniunii Europene și adaptarea acesteia la dubla tranziție verde și digitală, pornind de la propunerile prezentate de Comisia Europeană prin Planul Industrial Green Deal”.
Austria își menține veto-ul față de extinderea Schengen
Autoritățile austriece, prin vocea cancelarului Karl Nehammer, susțin că își mențin veto-ul privind extinderea spațiului Schengen până în momentul în care se rezolvă problema migrației.
„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează (...) nu putem extinde acest spaţiu. Vetoul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental“, a declarat cancelarul Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA, înainte de vizita în Bulgaria din luna ianuarie.
Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie. Însă, România nu s-a lovit doar de opoziția Austriei, ci și de opoziția Olandei, care a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.
Sursa: adevarul.ro