Canada va investiga o posibilă bombă nucleară inertă pierdută de SUA în 1950
Autoritățile de la Ottawa au precizat, luni, că în următoarele săptămâni vor investiga un obiect localizat pe coasta canadiană a Pacificului și pe care diferite medii de comunicare l-au identificat ca fiind o"bombă nucleară pierdută" de Statele Unite în 1950, transmite agenția EFE.
Dar un purtător de cuvânt al Marinei Regale Canadiene (MRC) a semnalat, într-un comunicat remis EFE, că pare a nu exista niciun pericol deoarece bomba, pierdută acum mai mult de 60 de ani, era inertă, fără material nuclear și utilizată pentru practică.
Potrivit MRC, pe 31 octombrie autoritățile canadiene au fost avertizate asupra localizării în apă, la circa 80 de kilometri sud de Prince Rupert, la aproximativ 800 de kilometri nord-vest de Vancouver, a unui obiect care pare a fi armament al SUA din Al Doilea Război Mondial.
"Informația obținută prin intermediul autorităților militare ale SUA sugerează că nu există pericol în prezent", a arătat MRC.
"Informația furnizată indică a fi probabil vorba de o bombă B4 cu o capsulă inertă (plumb), transportată de avionul B-36 care s-a prăbușit în împrejurimile Prince Rupert, pe 13 februarie 1950. Această capsulă inertă nu conținea niciun material nuclear și nu se suspectează că ar reprezenta un pericol radiologic", au adăugat autoritățile militare canadiene.
"În următoarele săptămâni", MRC va utiliza nava HMCS Yellowknife pentru a investiga obiectul descoperit de un scafandru canadian, Sean Smyrichinsky. Acesta a găsit obiectul la începutul lui octombrie și a comunicat acest fapt autorităților canadiene.
Nava va utiliza un robot submarin pentru a lua imagini ale obiectului în scopul de a stabili ce este acesta.
Mediile de informare canadiene au semnalat că bombardierul B-36 075, care transporta dispozitivul, s-a prăbușit în cursul unei misiuni secrete pentru a determina dacă avionul putea efectua un atac cu bombă nucleară.
Avionul, care se îndrepta spre Texas venind din Alaska, a avut probleme, iar motoarele sale au luat foc deasupra apelor canadiene ale Pacificului.
Cei 17 ocupanți au abandonat avionul, însă cinci au murit după ce au sărit cu parașutele.
Înainte de a abandona aparatul, căpitanul a aruncat bomba în Pacific.
Avionul ar fi trebuit să se fi prăbușit în Pacific, dar în 1953 resturile sale au fost localizate pe muntele Kologet, în provincia canadiană Columbia Britanică, adăugând și mai mult mister accidentului aviatic.
AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)