Canada: Ultim tur de forţă al premierului Trudeau înaintea alegerilor de luni

Canada: Ultim tur de forţă al premierului Trudeau înaintea alegerilor de luni

Premierul în exerciţiu, liberalul Justin Trudeau, şi principalul său rival, conservatorul moderat Erin O'Toole, la egalitate în sondaje, şi-au aruncat ultimele forţe în luptă duminică, în ajunul alegerilor legislative din Canada, notează AFP.

Pentru această ultimă zi de campanie, amândoi au fost din nou pe teren. Liderul liberal a avut numeroase întâlniri cu electoratul chiar şi în această a 36-a zi şi ultima a unei campanii-fulger, cu escale în Ontario, Manitoba şi în cele din urmă Columbia Britanică.

"Cum vom pune capăt acestei pandemii? Ce valori vom aduce în guvern? Ce direcţie vom da pentru familiile noastre, pentru afacerile noastre şi pentru viitorul nostru? De aceea suntem la alegeri", a spus cu vocea răguşită prim-ministrul federal.

Politicianul de 49 de ani, care a cunoscut o campanie agitată, a declanşat alegeri anticipate la 15 august în speranţa că va obţine din nou majoritatea în Camera Comunelor pe care a pierdut-o la alegerile din 2019.

La rândul său, liderul conservator Erin O'Toole, care a ştiut să se impună pe scena politică în ultimele săptămâni, şi-a încheiat campania în regiunea Toronto, unde candidează.

Liderii Noului Partid Democrat (NDP, stânga), Jagmeet Singh, Blocului Quebecoaz (secesionist), Yves-François Blanchet, şi Partidului Verde, Annamie Paul, au fost, de asemenea, în circumscripţiile lor respective pentru această ultimă zi.

Rezultatul votului de luni este complet imprevizibil, cele două mari partide fiind date la egalitate (aproximativ 31% din intenţiile de vot fiecare).

Dacă niciunul dintre cele două mari partide, care au alternat la putere din 1867, nu este capabil să obţină majoritatea celor 338 de locuri ale parlamentului federal, câştigătorul va trebui să alcătuiască un guvern minoritar.

"Ei (liberalii) sunt în frunte, dar cu o marjă relativ mică, deci ar putea fi o campanie pentru nimic", a declarat pentru AFP Daniel Béland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea McGill.

Declanşând aceste alegeri, în timp ce mulţi canadieni erau în vacanţă şi când pandemia părea relativ sub control, Justin Trudeau a mizat pe gestionarea crizei sanitare, inclusiv pe succesul vaccinării pentru a fi votat.

Dar nimic nu a mers aşa cum a fost planificat pentru premierul canadian, al cărui viitor politic este în joc şi care ar putea fi nevoit să aibă răbdare pentru a-şi cunoaşte soarta.

"Cu siguranţă, vom avea o idee clară despre tendinţă chiar de luni seară, dar pentru a cunoaşte rezultatul final, care va lua în considerare voturile prin corespondenţă, va trebui să mai aşteptăm 24 de ore", a explicat Felix Mathieu, profesor la Winnipeg.

Pentru Genevieve Tellier, profesoară de ştiinţe politice la Ottawa, oricum este deja un pariu "ratat" pentru Justin Trudeau.

"El a declanşat alegeri, crezând că îşi poate îmbunătăţi situaţia şi că va avea mai multe locuri în Camera Comunelor, dar este evident că nu asta se va întâmpla", a subliniat ea.

În opinia sa, liderul liberal ar putea plăti pentru că "mulţi consideră că vorbeşte mult, dar acţionează puţin".

Cel care a fost în 2015 imaginea tânără şi la modă a politicii canadiene are multe de pierdut la aceste alegeri, despre care a refuzat să spună dacă vor fi ultimele. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”