Câmpul de luptă din Ucraina, ca în Primul Război Mondial cu excepția unui nou și înfricoșător adaos

Câmpul de luptă din Ucraina, ca în Primul Război Mondial cu excepția unui nou și înfricoșător adaos

Câmpul de luptă din Ucraina este dominat de bătălia în tranșee și focuri necruțătoare de artilerie în stilul Primului Război Mondial cu o excepție: prezența dronelor, o realitate nouă și înfricoșătoare a războiului din Ucraina, relatează Insider.

Dronele Bayraktar TB 2 au fost apreciate pe câmpul de luptă din Ucraina Foto Shutterstock

Dronele Bayraktar TB 2 au fost apreciate pe câmpul de luptă din Ucraina Foto Shutterstock

Câmpul de luptă din Ucraina a devenit cel din „Al Doilea Război Mondial plus ISR [Informații, Supraveghere și Recunoaștere]”, a declarat pentru Insider Mark Cancian, colonel în retragere al Corpului de pușcași marini al SUA și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Armatele beligerante au folosit drone de toate felurile și mărimile la o scară fără precedent - pentru a localiza pozițiile inamicului și a dirija artileria, ca și pentru atacuri - iar aceste arme schimbă deja fața războiului.

Pentru a evita deplasarea în câmp deschis rușii și ucrainenii au trimis drone echipate cu camere sau senzori pentru a spiona și coordona în timp real atacurile de la distanță.

Un rol esențial al dronelor pe câmpul de luptă a fost dirijarea focului de artilerie și confirmarea distrugerii țintelor. Acești ochi din cer au mărit considerabil letalitatea artileriei.

Războiul din Ucraina a dus la un nou nivel sistemele fără pilot, apreciază P.W. Singer, expert în războiul modern și cercetător la think tank-ul New America (Washington).

„Nu este vorba doar de cantitate, ci și despre tipul de război”, spune el, anunțând sfârșitul dezbaterilor referitoare la utilitatea dronelor în războiul convențional.

SUA au început să dezvolte vehicule fără pilot în perioada Primului Război Mondial, iar dronele au fost folosite în scop de supraveghere în timpul Războiului Rece. La finele anilor 1990, drone Predator au participat la misiuni de recunoaștere în Războiul din Kosovo. Utilizarea dronelor a avut o explozie odată cu războiul împotriva terorismului - când au servit la urmărirea, identificarea și asasinarea suspecților.

Drone cu tehnologie tot mai avansată și accesibile ca preț au devenit atractive pentru armatele din întreaga lume, datorită siguranței și eficienței lor.

Dronele au împânzit câmpul de luptă din Ucraina

Este totuși prima dată când dronele sunt desfășurate într-o înfruntare între armate moderne, fiind folosite „pe scară mare și pentru o perioadă mare de timp”.

De altfel, Ucraina a devenit un teren de testare pentru o gamă întinsă de vehicule aeriene fără pilot - drone din SUA, China, Turcia și Iran au împânzit câmpul de luptă.

Primul model care a făcut furori, în primele luni de război, a fost drona de fabricație turcă Bayraktar TB2, care a nimicit zeci de echipamente rusești.

De mărimea unui mic avion, are o rază de 300 km și poate purta bombe ghidate de laser. Ucrainenii au folosit-o în atacul asupra Moskva, nava-amiral a Flotei Mării Negre.

Rusia, în schimb, a introdus pe câmpul de luptă dronele kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană, relativ ieftine (20.000 dolari). Rusia a folosit aceste drone ce zboară cu 185 km/oră pentru a distruge infrastructura critică a orașelor ucrainene.

„Asistăm la prima utilizare a roiurilor de drone odată cu apariția acestor așa-numite drone «kamikaze», aceste Shahed-136 și toate rudele lor - este ceva nou”, a notat Cancian, adăugând că „mulți oameni au indicat acest lucru ca fiind viitorul războiului".

De partea cealaltă, Ucraina a folosit dronele kamikaze americane Switchblade, ce pot fi purtate în rucsacuri.

Totuși, lovirea obiectivelor civile cu drone stabilește un precedent periculos pentru războiul viitor, crede Singer.

„Este o paralelă cu utilizarea rachetelor V-1 de către Germania spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. O națiune care speră ca o nouă tehnologie să compenseze pierderile suferite pe câmpul de luptă, terorizând frontul intern”, a explicat expertul.

Dronele au sporit letalitatea artileriei

Analiștii militari au fost luați prin surprindere de rolul dronelor comerciale - de pildă, dronele chineze DJI Mavic 3, ce se vând online la sub 3000 de dolari.

Ambele armate au sute de astfel de drone și fiecare divizie de infanterie are cel puțin una, spune Stinger despre aceste vehicule fără pilot care încap în palmă.

Cu toate că nu sunt cele mai importante sau puternice arme folosite pe câmpul de luptă, funcția lor este să mărească gradul de acuratețe a atacurilor, cu mai puține riscuri sau pierderi umane.

În trecut armatele erau obligate să riște să trimită forțe speciale în teren pentru a afla poziția inamicului, or, în prezent se poate pierde eventual drona, spunea Marina Miron, cercetător în domeniul apărării la Kings College London.

Avem de mult timp recunoașteri aeriene, dar amploarea lor este nouă și, de asemenea, capacitatea de a le conecta cu sprijinul din partea artileriei”, a spus Cancian explicând că dronele diminuează semnificativ timpul de reacție față de o potențială țintă - la 10 minute față de 24-48 de ore.

În plus, dronele au scurtat în mod semnificativ așa-numitul lanț de ucidere (etapele unui atac -n.red), a explicat Cancian, ajutând trupele să localizeze rapid țintele și să furnizeze coordonate pentru artilerie.

Războiul din Ucraina a arătat că dronele sunt „la fel de esențiale” în luptă precum artileria sau tancurile, a subliniat Singer.

Dronele au fost, probabil, în special valoroase nu atât în lansarea propriilor rachete, cât în a face artileria ucraineană extrem de letală, prin direcționarea focurilor”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...