Campanie electorală în SUA: Publicitate plătită în care Donald Trump este comparat cu Castro, Maduro şi Pinochet

Campanie electorală în SUA: Publicitate plătită în care Donald Trump este comparat cu Castro, Maduro şi Pinochet

Cel mai mare comitet de acţiune al democraţilor din SUA lansează o nouă serie de reclame ofensive la adresa preşedintelui Donald Trump, prezentând înregistrări video cu acesta alături de imagini cu Fidel Castro, Nicolas Maduro şi Augusto Pinochet, semnalează marţi dpa.

Aşa-numitul super-comitet de acţiune politică (super-PAC) Priorities USA, care a prezentat avanpremiere ale noilor reclame încă din noiembrie anul trecut, foloseşte declaraţii împotriva lui Trump făcute de imigranţi - unul din Cuba şi trei din Venezuela - pentru a compara retorica liderului de la Casa Albă cu cea a unui 'caudillo' (dictator) sud-american. Reclamele vor fi publicate începând de luni pe platforme media sociale, cu hashtag-ul #CaudilloDay - o aluzie la Ziua Preşedinţilor, sărbătoare naţională americană ţinută în a treia luni din februarie.

'Ce este un caudillo? Un adept al autoritarismului. Un demagog. Un dictator', arată reclama de prezentare a campaniei, cu litere mari albe pe fond negru şi cu fundal muzical care creează impresia de suspans. 'Donald Trump nu acţionează ca un preşedinte. Acţionează ca un caudillo. (Nu este un compliment.)'

Videoclipurile 'la persoana întâi', filmate ca selfie, vor apărea pe Facebook, Twitter şi Google.

Daniela Martins, directoarea Priorities USA pentru media în limba spaniolă, susţine că este o campanie 'organică', nu una finanţată în actuala fază iniţială de comitetul de acţiune politică. Înregistrările sunt producţii proprii ale celor care chiar vor să îşi prezinte opiniile, a declarat ea ziarului Miami Herald. Conform explicaţiilor sale, formatul este diferit de al multor reclame de înaltă calitate ale super-PAC-urilor progresiste; astfel de materiale se bazează de obicei pe probleme identificate cu ajutorul unor sondaje de opinie, în state importante pentru rezultatul alegerilor, cum ar fi Florida. 'Am început să adunăm aceste poveşti deoarece este un proces invers (...) este ceva ce auzim tot mai tare de la oamenii de pe teren', mai arată ea.

Printre cei care apar în reclamele de campanie electorală sunt Jose Gamboa, activist venezuelean, Virgil Suarez, profesor care a fugit din Cuba în anii 1970, şi Virginia Brown, educatoare venezueleană; toţi trei sunt stabiliţi în statul american Florida.

Fostul şef de stat venezuelean 'Hugo Chavez nu s-a comportat ca un preşedinte şi nici Donald Trump nu se comportă ca un preşedinte al uneia din cele mai mari puteri ale lumii', afirmă Brown.

Declaraţiile personale nu se concentrează pe subiecte cum ar fi asistenţa medicală sau educaţia, ci doar pe retorica liderilor autoritari din America Latină. Republicanii din Florida au folosit acest tip de discurs pentru a caracteriza politicile propuse de democraţi ca 'socialiste'.

În acelaşi timp, campania electorală a lui Trump a folosit religia pentru a atrage sprijinul alegătorilor latinoamericani din Florida, iar reprezentanţii preşedintelui fac deseori apel la voturile celor proveniţi din ţări cu regimuri opresive, cum ar fi Venezuela, Cuba sau Nicaragua.

Progresiştii au început la rândul lor să apeleze mai des la reclame politice adresate latinoamericanilor. Mai mulţi democraţi din cadrul acestei minorităţi au avertizat candidaţii că nu trebuie să omită referinţele la experienţele traumatizante ale celor refugiaţi din cauza opresiunii. 'Latinoamericanii trebuie să-şi deschidă ochii şi să nu-şi lase voturile pe seama unor promisiuni găunoase. Mie mi se pare că îmi insultă inteligenţa', declară Evelyn Perez-Verdia, director pentru comunicaţii în spaniolă al Forward Florida, organizaţie pentru contactul cu alegătorii.

Forward Florida - fondată de Andre Gillum (fost primar al capitalei statului, Tallahassee, şi fost candidat la funcţia de guvernator) - a lansat la începutul acestei luni trei reclame în spaniolă la radio, în cadrul unei campanii intitulate 'Exige Respeto' (Cereţi Respect). Una din reclame este citită de un democrat venezuelean. Perez-Verdia a declarat că noua campanie s-a inspirat din sloganul din anii 1980, 'Votează ca să fii respectat', folosit pe scară largă pentru a promova reprezentarea cubanezilor în sudul statului Florida.

'În ţara mea natală, Bolivia, am auzit acelaşi gen de idei privind al treilea mandat, care să îi permită preşedintelui să 'continue progresul', şi până la urmă am avut parte de 14 ani cu Evo Morales', explică Martins. 'Latinoamericanii ca mine au mai văzut filmul ăsta. Încercăm să vă avertizăm că ştim cum se termină', adaugă ea. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...