Astfel, Volodimir Horbenko a fost eliberat, prin decret, din funcţia de adjunct al şefului SBU. De asemenea, au fost demişi şefii filialelor SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia, Poltava şi Jîtomîr.
În plus, Zelenski a numit un nou şef la conducerea SBU din regiunea Harkov, post vacant încă din luna mai.
Tot marţi, Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei, a votat pentru demiterea lui Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, de la şefia SBU şi a procuroarei generale Irina Venediktova.
Şeful statului ucrainean a lansat o amplă campanie de curăţare la nivelul conducerii serviciilor de informaţii şi parchetelor ca răspuns la un număr mare de dezertări în tabăra ocupanţilor ruşi.
Potrivit secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, aceste probleme survin după ce Rusia şi-a implantat timp de 30 de ani agenţi în ţara sa.
„Toată lumea aştepta” de la responsabilii demişi „rezultate mai tangibile” în ceea ce priveşte „curăţarea de colaboraţionişti şi trădători” infiltraţi în structurile lor, a declarat luni adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Smirnov.
Zelenski a anunţat în weekendul trecut că autorităţile ucrainene au deschis 651 de dosare penale pentru colaboraţionism şi trădare de stat. Peste 60 de procurori şi ofiţeri SBU au rămas în teritoriul ocupat de Rusia şi acţionează împotriva Ucrainei, a precizat Zelenski.
În acest context, publicaţia ucraineană Focus menţionează cazul fostului responsabil al SBU pentru Crimeea, Oleg Kulinici, care, potrivit anchetei, se află în solda serviciilor secrete ruse, ceea ce a permis armatei ruse să cucerească rapid o bună parte din regiunea Herson şi să încercuiască oraşul Mariupol, situat la Marea Azov. Un alt exemplu evocat de Focus este cel al fostului şef pentru securitate internă al SBU, Andrei Naumov. Acesta din urmă a a fost reţinut în Serbia după ce a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începutului războiului, transmite Agerpres.