Campania a început, revin și jocurile de culise? Cum a pierdut, cu 15 ani în urmă, Mircea Geoană „finala” prezidențială

Campania a început, revin și jocurile de culise? Cum a pierdut, cu 15 ani în urmă, Mircea Geoană „finala” prezidențială

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a pierdut cu 15 ani în urmă cursa pe ultima sută de metri. Personajele care atunci jucau roluri principale par să revină și să „facă jocurile”.

S-a dat startul campaniei pentru alegerile prezidențiale, însǎ întrebarea care se ridicǎ este dacă lupta va fi la vedere sau jocurile de culise vor fi cele care vor determina rezultatul alegerilor.

Două nume cu rezonanță în politica românească au revenit în ultimele zile în actualitate, iar de ele este legat și candidatul care, cu 15 ani în urmă, a avut în mână mandatul de președinte. Cum vor juca cei doi și în favoarea cui sunt întrebări pentru moment fără răspuns. 

Strategul Hrebenciuc

Mircea Geoană a pierdut în 2009 de pe poziția de favorit în sondaje. Campania lui era condusă atunci de Viorel Hrebenciuc, omul readus în actualitate prin mai multe declarații făcute de patronul FCSB, Gigi Becali. În același context, Becali îl menționează și pe Sebastian Ghiță, un alt personaj influent și cu un trecut care are, de asemenea, legătură cu independentul de astăzi Mircea Geoană.

Becali sugerează că Hrebenciuc ar fi revenit în arenă și ar orchestra jocuri de culise. Concret, fostul strateg al PSD, Viorel Hrebenciuc, i-ar fi cerut lui Becali să-l ajute pe George Simion să ajungă în turul 2 al prezidențialelor, pentru a-i asigura, astfel, o misiune mai ușoară lui Ciolacu. Și patronul România TV, Sebastian Ghiță, ar fi avut pentru Gigi Becali aceeași sugestie. 

Cu 15 ani în urmă, candidatul PSD Mircea Geoană a pierdut, în urma unor episoade neelucidate până astăzi, șansa de a câștiga prima funcție în stat. 

Profesorul de economie și episodul care i-a „suflat” funcția de președinte

Pe atunci, Geoană era președintele PSD și candidat al partidului la cea mai înaltă funcție în stat, iar în sondaje era cotat cu prima șansă, fiind susținut deopotrivă de PSD și PNL. Printr-un singur răspuns la o întrebare a contracandidatului său, Traian Băsescu, răspuns oferit în cadrul ultimei dezbateri televizate, Geoană ar fi pierdut peste jumătate de milion de voturi, după cum estimau specialiștii în sondaje. Strategul PSD, Victor Hrebenciuc, cel care îi coordona campania, afirma după încheierea alegerilor că „vizita de seară”, un episod atent supravegheat și chiar surpins în imagini, l-ar fi costat pe Geoană 400.000 voturi.

Geoanǎ, în vizitǎ la Vîntu. Foto: Academia Cațavencu
Geoanǎ, în vizitǎ la Vîntu. Foto: Academia Cațavencu

Concret, în cadrul dezbaterii electorale Băsescu l-a întrebat pe Geoană ce a căutat, în noaptea dinaintea dezbaterii, la Sorin Ovidiu Vîntu, artizanul Fondului Național de Investiții (proiectul care a ruinat foarte mulți români), patronul, pe atunci, al televiziunii Realitatea (care organiza dezbaterea) și un om extrem de influent la acea dată. Răspunsul încurcat al lui Geoană a determinat sute de mii de alegători să-și schimbe opțiunea electorală.

Adevăratul motiv al vizitei lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vîntu, deconspirată de imagini, nici până astăzi nu este clar. În timp ce Mircea Geoană a spus că ar fi aflat că echipa contracandidatului său ar fi intrat în posesia întrebărilor care urma să fie puse candidaților în cadrul dezbaterii, iar pentru a avea șanse egale a vrut să știe, chiar de la patronul Realitatea TV, dacă este adevărat, Sorin Ovidiu Vîntu avea să relateze o cu totul altă variantă. Conform lui Vîntu, în acea perioadă Mircea Geoană, candidatul care de curând îl ironiza pe Marcel Ciolacu pentru faptul că a solicitat ajutor pentru a învăța limba engleză și pentru a înțelege macroeconomia, ar fi fost consiliat pe probleme de economie.  

În 2007 am decis să-l susţin pe Mircea Geoană. În 2009 vin alegerile. Mircea Geoană îmi face una dintre vizitele obişnuite. De ce mă vizita? Simplu. Asistența pe zonă economică i-o dădeam eu împreună cu un alt grup de tovarăşi. Un om oricât de deştept ar fi nu le ştie pe toate. Noi îi asiguram pregătirea pe partea economică pentru discursurile publice şi mai ales pentru dezbaterea finală. Este inutil să mă contrazică. Asta este marele secret al vizitei lui Mircea Geoană din noaptea de dinaintea alegerilor. Domnia sa venea aproape în fiecare zi pe la noi”, a povestit ulterior Vîntu, conform G4 Media.

Proiect electoral cu Sebastian Ghiță

De Sebastian Ghiță, nume de asemenea amintit în ultimele zile ca fiind implicat în stratgiile electorale, Mircea Geoană a încercat, după proiectul lansat fără succes alături de Marian Vanghelie, o colaborare și cu Sebastian Ghiță. Hotnews scria, în august 2016, că Sebastian Ghita, la acea vreme proaspăt intrat în Partidul Romania Unita (PRU), s-a întâlnit cu Mircea Geoană, liderul Partidul Social Românesc (PSRO), pentru a discuta despre un eventual protocol de colaborare parlamentară, ambele formațiuni având la acel moment deputați și senatori. Se lua în calcul inclusiv varianta candidaturilor pe listele unui singur partid, PRU, partidul în care intrase Ghiță, planul fiind să crească pragul electoral la 8%. 

Ideea a fost să facem un protocol care să valorizeze personalitatea domnului Geoana și să contruim liste”, explica Ghiță, citat de Hotnews.

Geoană vedea și el coaliția partidelor mici drept o soluție pentru a lupta împotriva lui Băsescu și Tăriceanu, despre care se credea că ar putea participa la majoritatea parlamentară care urma să se creeze după alegeri.

Despre această construcție, Liviu Dragnea afirma că ar putea fi „UNPR reloaded”, fără Oprea, sugerând că ar fi o construcție a serviciilor.

Se discuta în spațiul public cǎ PRU ar fi o construcție în direcția extremistă, însǎ Ghiță respingea ideea și afirma că „trebuie să ținem cu dinții de parteneriatul nostru cu americanii, pentru că am rămas singuri”. „Toată lumea s-a gândit că o personalitate precum Mircea Geoana, care este un bun cunoscator al relației cu Statele Unite, a fost ambasador și ministru de externe, poate fi și un garant că acest partid nu va excede normalul și firescul când te gândești la ideea națională”, explica Sebastian Ghiță, conform Hotnews.

Parteneriatul Geoană – Ghiță venea după ce Sebastian Ghiță se exprimase, cu privire la excluderea lui Geoană și Vanghelie din PSD, folosind replica „au primit ce meritau”. În acel context Ghiță vorbea despre faptul că Geoană și Vanghelie „trădează interesul comun pentru binele personal”, dezvăluind că Geoană i-ar fi cerut lui Victor Ponta funcția de ministru de externe și amenințând că în cazul în care nu o primește „va fi război în PSD”. 

Geoană a relatat, la rândul său, în 2017, într-un interviu la Antena 3, cum Sebastian Ghiță a reușit să influențeze, în 2010, lucrările Congresului PSD, ajutându-l pe Victor Ponta să preia conducerea formațiunii în defavoarea sa.

La Congresul din 2010, când vorbeam eu, era sonorul dat mai încet. Când vorbea Ponta, era amplificat și era muzică de fond ca să-i crească impactul în sală”, a spus Mircea Geoană. În ciuda celor întâmplate, Geoană a confirmat că a avut „o relație normală” cu Ghiță.


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...