Cameraman aflat la Club Colectiv: Adrian Despot era ars (...) a început să urle la mine să car oameni
Mario Ionescu, cameraman ProTV, care a fost printre primii jurnaliști care au ajuns la Club Colectiv după izbucnirea incendiului de vineri, își amintește momentele de panică din fața localului bucureștean, într-o postare pe pagina sa de Facebook. LIVE UPDATE Incendiu la clubul Colectiv din Capitală — 27 de morți și peste 150 de răniți (FOTO / VIDEO)
"Acum, la peste 35 de ore, de la momentul în care colega mea reporteră m-a sunat agitată, aproape plângând, că arde un club din incinta fostei fabrici Pionierul, după doar câteva ore de somn, simt nevoia să povestesc ce am trăit în noaptea de 30 octombrie! Am ajuns în jur de 22,37, odată cu o mașină de pompieri și 2 ambulanțe, mai erau 1 sau 2 la fața locului, dar 'gemeau' de trupuri arse', povestește acesta.
Acesta își amintește cum oamenii ce locuiau în vecinătate încercau să ajute victimele, dar și cum liderul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, aflat la concert, s-a implicat în acțiunile de salvare.
"Oameni, care păreau vecini cu localul, cărau, alături de alți oameni arși, trupuri pline sânge, de carne arsă, pe care îi înșirau pe asfalt cât mai aproape de salvările care de acum curgeau și umpleau piațeta. O tânără blondă îi ghida către salvări și implora oamenii de pe ambulanțe să ia cât mai mulți! Am ajuns în gang, unde m-a întâmpinat Adrian Despot, era ars, plin de negreală pe ochi, căra un tânăr ars, a început să urle la mine să las camera și să car oameni! M-am blocat și mi-au dat lacrimile', povestește jurnalistul pe pagina sa de Facebook .
De asemenea, Mario Ionescu își amintește cum a încercat să salveze una dintre victime.
"Băiatul a început să aibă convulsii apoi s-a oprit inert. Am lăsat camera jos i-am luat pulsul, nu mai avea! Am început să-l masez și să urlu după ajutor. În 3 secunde, un șofer de ambulanță a început să facă masaj cardiac", povestește operatorul de imagine, care vorbește și de lipsa de organizare de la locul incendiului.
"Nu pot să tac.. am văzut dezorganizare cruntă! Structuri care ar fi trebuit să se coordoneze nu știau unii de alții! Era panică mare și elementul uman era copleșit de imaginea dezastrului! Într-un final s-a instituit un perimetru... evident grija cea mai mare a poliției locale și a jandarmeriei era presa! Au ieșit certuri, îmbrânceli", scrie el.
"Sunt multe imagini care nu se vor șterge din minte! Timpul le va așeza lângă celelalte tragedii la care am fost martor, maternitatea Giulești, autocarul cu ucraineni de pe A2! Condoleanțe familiilor, forță celor ce luptă încă! (...) Acest text nu acuză pe nimeni, nu disculpă pe nimeni, nu creează eroi, este pur și simplu relatarea a ceea ce am trăit!', își încheie operatorul de imagine postarea pe Facebook.
Până în prezent, autoritățile au anunțat 29 de decese în urma incendiului ce a avut loc vineri noapte la Club Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity.
Zeci de tineri sunt internați în spitalele bucureștene iar Guvernul a decretat că 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie să fie zile de doliu național, în memoria victimelor acestei tragedii. AGERPRES