Camera secretă plină cu cadouri a Parlamentului European: de la muștar franțuzesc la ceasuri de lux

Camera secretă plină cu cadouri a Parlamentului European: de la muștar franțuzesc la ceasuri de lux

Camera secretă a Parlamentului European este plină de cadouri diplomatice, toate etichetate cu grijă și ținute sub cheie.

Cadouri primite de către deputații europeni FOTO: Parlamentul European

Cadouri primite de către deputații europeni FOTO: Parlamentul European

Există opulență, există bizarerie. Unul dintre dulapuri conține un ceas de mână taiwanez dăruit unui deputat european polonez. Altul conține un vas de muștar francez, o ușă în miniatură din Arabia Saudită și o placă comemorativă din partea parlamentului indonezian.

Sticle scumpe de vin, jucării pentru copii, căști fără fir, cărți, papetărie, figurine - cinci containere prăfuite sunt pline de gratuități pe care guvernele și parlamentele din întreaga lume le-au oferit legislatorilor UE, scrie politico.eu.

Cripta, în esență un dulap, a rămas în mare parte neperturbată de când a început colecția, în urmă cu aproape 15 ani. Însă, în ultimele luni, a căpătat o nouă semnificație, ca urmare a dezvăluirilor privind presupusele mite pe care țări precum Qatar, Maroc și Mauritania le-ar fi oferit legislatorilor UE.

Scandalul, denumit Qatargate , a provocat o reflecție profundă în cadrul Parlamentului, care se ceartă acum pe tema revizuirii codului de conduită care guvernează comportamentul legislatorilor, inclusiv ce ar trebui să facă aceștia atunci când li se oferă un cadou.

Dar aici, în camera 55A031 din labirintica clădire Paul-Henri Spaak, rămân cadourile oferite, dar nu și cele primite.

O cameră prea mică

La exterior, nu există nicio indicație cu privire la ceea ce conține camera. Este permanent încuiată.

Pe lângă gratuitățile la care s-a renunțat, în cameră sunt depozitate dosare vechi ale MEP.

Accesul publicației Politico la seif a fost facilitat de biroul eurodeputatului verde german Daniel Freund - un susținător vocal al unor reguli mai stricte de transparență în cadrul instituției - plus trei funcționari ai Parlamentului European, inclusiv un purtător de cuvânt.

Cripta este accesibilă doar câtorva funcționari publici ai Parlamentului - în primul rând lui Pekka Nurminen, un birocrat finlandez cu maniere blânde care este, în esență, paznicul darurilor Parlamentului.

"Este un pic anticlimatizant dacă te așteptai la un fel de comoară", a spus Nurminen, stând pe podeaua scârțâitoare de linoleum a seifului, în timp ce aerul condiționat răsuna în fundal.

Cu eurodeputații care se grăbesc să declare mult mai multe cadouri decât înainte, în lumina scandalului Qatargate, această cameră de depozitare ar putea deveni în curând prea mică. Între 2009 și 2014, legislatorii UE au declarat doar 15 cadouri, dar în această legislatură, care a început în 2019, ei au înregistrat deja 266 de cadouri.

Cifrele mai mari se datorează în mare parte valului masiv de cadouri primite de către președintele Parlamentului, Roberta Metsola, care a declarat 170 de cadouri de la începutul anului, cel mai recent o cămașă tradițională de la președintele parlamentului ucrainean și o cutie decorativă de la Universitatea Harvard.

Cadourile președintelui sunt fie expuse în biroul ei, fie depozitate în acest seif pentru cadouri - sau au dispărut de mult. În ceea ce privește cadourile de ciocolată, vin sau gustări crocante, unele au fost "servite în timpul exercitării funcțiilor Parlamentului", adică consumate în timpul reuniunilor oficiale de lucru.

Chiar dacă a ratat termenul limită intern pentru a declara multe dintre cadouri, Metsola - care este președinte al Parlamentului din ianuarie 2022 - a susținut că a fost radical transparentă prin declararea cadourilor și predarea lor. Acest lucru a rupt cu ani de zile în care instituția l-a scutit pe președinte de declararea cadourilor în registrul public.

Din cauza acestei schimbări, multe dintre cadourile oferite președinților anteriori și păstrate în cutii de un set de funcționari publici numiți "serviciul de protocol" sunt acum transferate în această cameră din locații nedezvăluite. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului a descris acest seif pentru cadouri ca fiind singura cameră dedicată în care sunt păstrate astfel de cadouri oferite foștilor președinți.

Doar 17 cadouri pentru președinți din trecut și prezent sunt expuse în vitrine de sticlă la sediul Parlamentului din Strasbourg, lângă un mic chioșc care vinde timbre cu tema Roberta Metsola. Printre acestea se numără o statuetă cu un cal de la Consiliul Național al Emiratelor Arabe Unite; lucrări de artă realizate manual de la președintele Nigeriei; un bol de argint de la politicianul american de top Nancy Pelosi; un mozaic cu tematică de pace de la Papa Francisc; și un vide-poșetă sau o tavă decorativă de la președintele francez Emmanuel Macron.

Mobilul lui Manfred

Deocamdată, cadourile din camera de la Bruxelles nu sunt nici expuse, nici folosite, o soartă care poate că i-ar putea face pe lobbyiști sau pe demnitarii străini să se gândească de două ori înainte de a se chinui să facă un astfel de gest în primul rând.

Un exemplu în acest sens este un smartphone Huawei care valora mai mult de 150 de euro atunci când a fost oferit șefului Partidului Popular European, Manfred Weber, de către compania chineză de tehnologie - în 2013. De atunci, acesta a rămas în praf aici.

Normele privind "sfârșitul vieții", după cum spune Parlamentul, înseamnă mort, dar nu îngropat.

Articolele ajung în cameră atunci când legislatorii predau ceva ce au primit în timp ce reprezentau Parlamentul. Conform normelor actuale, scrise în 2013, deputații europeni au termen până la sfârșitul lunii următoare primirii unui cadou pentru a-l notifica și renunța la el. Administrația Parlamentului fotografiază apoi bunurile și le înscrie într-un registru public online, care este actualizat în mod regulat.

Conform normelor actuale, legislatorii UE pot păstra permanent aceste cadouri dacă se poate dovedi că nu au o valoare "evidentă" pentru Parlament. Sau pot fi expuse temporar în birourile lor dacă președintele le dă binecuvântarea.

În teorie, parlamentarii pot, de asemenea, să liciteze pentru a-și răscumpăra cadourile în cadrul unei licitații publice, dar o astfel de licitație nu a avut loc niciodată.

Într-o etapă ulterioară a planului de reformă a eticii inițiat de Metsola, parlamentarii de rang înalt ar putea la un moment dat să modifice codul de conduită pentru a permite ca darurile să fie oferite unor organizații caritabile așa cum se întâmplă cu mobilierul folosit și cu deșeurile alimentare de la cantine. Dar o astfel de modificare nu este în prezent luată în considerare.

"Dacă sunt mai multe cadouri predate în instituție, trebuie să existe o modalitate de a le procesa. Așa că regulile existente în 2013 ar putea fi revizuite", a declarat purtătorul de cuvânt în timp ce ușa se închidea în liniște.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

3 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

4 „Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România” / Mesajele subversive ale pionilor Moscovei care caută sabotori în Europa

5 Surpriză de proporții! / Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile