Cameră: Scutirea pensionarilor de la plata CASS și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei - aprobate în Comisia de buget

Cameră: Scutirea pensionarilor de la plata CASS și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei - aprobate în Comisia de buget

Comisia de buget - finanțe a Camerei Deputaților a decis, miercuri, modificarea Codului fiscal pentru scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi "pentru" și șapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal inițiat de fostul senator Cristiana Anghel, împreună cu mai mulți parlamentari. Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate.

Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi "pentru", cele ale PSD, și opt împotrivă, ale Opoziției.

Reprezentanții PNL au susținut varianta inițială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse.

"Vorbim despre un angajament electoral pe care îl veți regăsi și în programul de guvernare depus la Parlament și care țintește neimpozitarea veniturilor realizate din pensii sub 2.000 de lei pentru toate categoriile de pensionari, inclusiv pentru cei care realizează integral sau parțial venituri din pensii câștigate în străinătate, pe de o parte. Pe de altă parte, eliminarea în integralitate a obligației pensionarilor de a plăti contribuții sociale de asigurări de sănătate și reglementarea obligației ca fondul Casei de Asigurări de Sănătate să fie compensat prin transfer de la bugetul de stat în legătură cu impactul care se creează prin această măsură", a precizat, după ședința comisiei, Viorel Ștefan, propus pentru funcția de ministrul al Finanțelor.

El a adăugat că angajamentul a fost ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar, din cauza întârzierii procedurilor de învestire a Guvernului, tot calendarul a fost împins în ianuarie. "În funcție de parcursul legii până la Monitorul Oficial s-ar putea ca legea să fie publicată la sfârșitul lunii ianuarie, de aceea singura soluție legislativă este ca legea de intre în vigoare în luna următoare a lunii în care se publică", a explicat Ștefan.

Potrivit acestuia, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era "undeva la 600 — 650 milioane de euro", iar, după implementarea măsurilor, impactul va crește "cu încă vreo 300 milioane de euro". "Este o evaluare, nu foarte exactă, nu este farmacie. Dar vă promit că după învestire vom face acest lucru", a adăugat Viorel Ștefan.

Raportul comisiei la proiectul de modificare a Codului fiscal urmează să intre joi în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, când a fost convocată o sesiune extraordinară.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”