Camera Deputaților: O serie de interdicții ale ANI aplicate parlamentarilor încetează
Plenul Camerei Deputaților a dat undă verde luni încetării unor interdicții pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.
Proiectul de lege a fost votat pe articole, miercurea trecută, dar nu a mai primit vot final pentru că ședința de plen dedicată dezbaterilor la proiectul de lege privind statutul magistraților a durat peste 12 ore.
Luni, în favoarea propunerii au votat 167 de deputați, împotrivă — 90 și doi deputați s-au abținut.
Săptămâna trecută, deputații USR au propus întoarcerea proiectului de lege la Biroul permanent, argumentând în principal că textul propus nu are efectiv legătură cu funcționarea ANI, și au solicitat corectarea textului în sensul trimiterii ca primă cameră sesizată la Senat. Propunerea a fost însă respinsă de plen.
Deputații au aprobat un articol conform căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 — 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.
Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor actuale sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanții Opoziției, aceștia apreciind în linii generale că legea "este una cu dedicație" care nu ține cont de recomandările Comisiei Europene privind MCV.
Deputatul liberal Cătălin Predoiu a spus că, prin adoptarea unui astfel de proiect de lege, "imoral, ilegitim și neconstituțional", se creează premisele unui conflict de putere între Parlament și Justiție, "se spală de fapt toate rapoartele ANI din trecut, iar pentru viitor se dă o primă de încredere celor care practică conflictul de interese și starea de incompatibilitate". El a atras atenția că proiectul de lege propune de fapt să restrângă sfera de aplicare a încetării mandatului la cel în care a existat conflictul de interese, respectiv starea de incompatibilitate, precum și să înceteze de drept interdicțiile aplicate de drept deputaților și senatorilor prin rapoartele de evaluare întocmite de ANI anterior acestei modificări.
La rândul său, deputatul USR Ion Stelian a făcut referire la raportul Comisiei Europene din 15 noiembrie, în cadrul MCV, care conține și referiri legate de solicitările venite de la ANI și Parlament. "Încet-încet se lasă bezna peste țara asta. (...) Se critică în mod explicit faptul că trei solicitări n-au primit niciun răspuns, au fost puse în sertar și uitate acolo, se critică de asemenea faptul că în cele trei situații, în ciuda faptului că era clar cazul unor interdicții, s-a decis să se valideze mandatele. Recomandarea pe acest capitol se finalizează cu niște măsuri pe care ar trebui să le ia Parlamentul și se dau câteva exemple. (...) Aceste recomandări sunt obligatorii pentru România. (...) Legea dorește să șteargă cu buretele toate interdicțiile emise pentru perioada 2007 — 2013 de către ANI și confirmate de instanțele de judecată", a spus deputatul USR, care a acuzat că parlamentari din PSD și ALDE cu probleme "se acoperă unii pe alții cu o lejeritate incredibilă".
AGERPRES