Cambodgia: Sute de pui de broască ţestoasă gigantică asiatică, eliberaţi în fluviul Mekong
Mai multe sute de pui de broască ţestoasă gigantică asiatică au fost eliberaţi luni în fluviul Mekong din Cambodgia pentru a sărbători Ziua internaţională a speciei Pelochelys cantorii, informează AFP.
Victimă a braconajului şi a colectării ilegale de ouă pentru alimentaţia umană, această specie, cunoscută şi sub numele de broască ţestoasă de Cantor cu carapace moale, se află pe lista vieţuitoarelor "în pericol critic de extincţie", potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).
ONG-ul american Wildlife Conservatory Society (WCS) a coordonat eliberarea celor 580 de pui, care, dacă vor ajunge la vârsta adultă, vor atinge o lungime de doi metri şi o greutate de peste 100 de kilograme.
Călugări cambodgieni au binecuvântat puii de broască ţestoasă înainte ca mai mulţi localnici şi reprezentanţi ai unor asociaţii de mediu să îi elibereze în apele tulburi ale fluviului Mekong.
Ţestoasa gigantică de Cantor îşi petrece aproximativ 95% din viaţă rămânând îngropată în aluviuni şi nemişcată, lăsându-şi doar ochii şi vârful ciocului deasupra nisipului. Ea iese la suprafaţă doar de două ori pe zi pentru a respira.
Această specie a dispărut în mare parte din Vietnam şi Thailanda. În Cambodgia, câteva exemplare au reapărut începând din 2007.
De atunci, "progrese semnificative" au fost obţinute în regatul asiatic pentru protejarea acestei specii, deşi mai multe eforturi sunt în continuare necesare, a declarat într-un comunicat de presă Ken Sereyrotha, directorul programului naţional desfăşurat de WCS Cambodgia.
Autorităţile cambodgiene şi WCS au implementat un program comunitar de protejarea a cuiburilor, care a permis recuperarea a peste 2.000 de ouă în acest an.
"Toate părţile participante trebuie să îşi continue eforturile privind conservarea speciilor ameninţate, iar cei care fac în continuare comerţ cu ele se expun riscului unor cercetări judiciare", a declarat Ouk Vibol, directorul departamentului de pescuit din Cambodgia. AGERPRES