Cam așa se va întâmpla. Cei care fac declarații sforăitoare vând iluzii
Probabilitatea ca pana la alegerile prezidentiale sa vedem instalat un nou guvern la Palatul Victoria este minima spre nula. Pentru ca ne aflam in perioada speciala din punct de vedere politic, cand nu se poate ajunge la anticipate si nici amenintarea suspendarii presedintelui nu este activa. Este o perioada care nu se incheie odata cu turul al doilea, ci abia in prma zi a viitorului mandat prezidential, 21 decembrie., scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Asa ca ne indreptam, cel mai probabil, spre o repetare a situatiei politice din 2009, cand in septembrie, cu doua luni inainte de prezidentiale, PSD se retragea din guvernul Boc pentru a maximiza sansele lui Mircea Geoana. A urmat rapid o motiune de cenzura, pentru ca atunci exista o majoritate certa, viitorul USL, care dorea sa preia guvernarea cu premierul Klaus Iohannis.
Presedintele Basescu nu l-a vrut si a urmat un sir de propuneri de premieri care nu au putut sa obtina votul majoritatii, asa ca guvernul Boc a ramas interimar pana dupa prezidentiale, cand jocul s-a reasezat si la inceputul lui 2010, acelasi premier Boc a obtinut un nou vot de investitura pentru un nou guvern.
E putin probabil ca dna Dancila sa faca rost de o majoritate in Parlament. Ii lipsesc 29 de voturi, in ipoteza ca Victor Ponta nu va mai lua niciun pesedist in aceasta perioada, si niciodata PSD nu a fost mai singur pe scena politica. Ar mai putea conta doar pe partea pesedista din grupul minoritatilor, ceea ce e insuficient.
In mod paradoxal, asaltul total si postura de interimara o poate avantaja pe Viorica Dancila in perspectiva prezidentialelor, pentru ca iminenta pierderii guvernarii este poate singurul lucru care mai poate mobiliza in campanie un PSD inert, mai ales la nivelul primarilor.
Pe langa victimizarea celei care ar fi vrut sa faca o multime de lucruri, dar nu mai poate, dna Dancila ar transmite patidului un mesaj foarte clar: ori ma sustineti din toate puterile si obtinem un scor care sa ne permita de continuam cumva, ori pierd dezastruos, dar si voi pierdeti guvernarea.
Spre deosebire de 2009, de partea cealalta, nu exista o majoritate clara care sa vrea sa preia imediat puterea.
PNL si USR au candidati in lupta directa la prezidentiale, nu au cum sa formeze o coalitie, dar si sa o faca, la cum a ajuns Romania din cauza incompetentei si coruptiei promovate de PSD, in orice clipa poate aparea orice lebada neagra care sa fie apoi decontata de putere.
Victor Ponta a reusit sa rupa guvernarea, pentru ca reusita este a lui, dar nu vrea sub nicio forma sa antagonizeze PSD trimitandu-l in opozitie pentru a contribui la guvernarea PNL si USR. Victor Ponta vrea sa preia PSD dupa ce Viorica Dancila se va face tandari la prezidentiale si acest nou PSD sa se aseze la masa puterii. Si nu intr-un colt.
Nici ALDE, cu ultimul scor electoral, nu poate emite acum vreo pretentie, dar dupa prezidentiale isi poate intari pozitia.
Si acesta este rolul lui Mircea Diaconu. Nu cred ca isi pune cineva problema ca domnia sa chiar ar putea castiga alegerile. Dar un scor bun poate fi o rampa de lansare pentru coalitia care-l sustine.
De unde va lua dl Diaconu electorat? Din zona PSD, masiv, pentru ca domnia sa reprezinta exact electoratul pesedist cu tuse peremiste, nationaliste si nostalgic al comunismului cu fata umana pe care-l juca Mircea Diaconu prin filmele de dinainte de 1989.
Cu Mircea Diaconu, ALDE incearca sa stearga scorul de la europarlamentare, iar Pro Romania sa o termine pe Viorica Dancila, oferind alternativa pentru PSD, pe care sa-l ia cu lopata, inclusiv, mai ales as zice, la nivelul structurilor locale, care sunt cel mai greu de construit pentru un partid nou.
Iar daca scorurile ies bune, este posibil sa existe o majoritate interesata de anticipate.
Chiar daca, rational politic, Viorica Dancila nu are cum sa fie inlocuita pana la prezidentiale, este vital ca ea sa fie tinuta doar interimara, adica cu atributii limitate la administrare curenta si fara capacitatea de a mai parjoli in continuare pamantul.
Pentru dl Iohannis, ruperea coalitiei a fost un cadou, pentru ca l-a scutit de o decizie complicata in cazul remanierii, mai ales la Justitie. Pe de alta parte insa, ii creeaza mari probleme, indeparteaza o perspectiva comoda ca un blat, aceea a unei finale cu Viorica Dancila, asa cum si-ar fi dorit si Victor Ponta o finala cu Elena Udrea in 2014.
Echilibristica pe care trebuie sa o faca devine si mai complicata. Trebuie sa lase impresia ca lupta din rasputeri cu Viorica Dancila, dar trebuie sa faca tot ce poate sa o tina acolo, ca sa nu fie obligat la decizii in prag de alegeri si sa nu ramana fara adversar clar definit.
In plus, nu trebuie sa antagonizeze prea tare electoratul PSD de care va avea nevoie, probabil, in finala. Un test interesant va fi daca dl Iohannis va accepta intermarii propusi de dna Dancila, pentru a o forta la o rapida prezentare in Parlament.
Adica, pana la prezidentiale, fiecare se va face ca lucreaza.