Calul troian din UE. O întâlnire a miniștrilor din zona euro, pusă sub semnul întrebării din cauza aproprierii Ungariei de Putin

Calul troian din UE. O întâlnire a miniștrilor din zona euro, pusă sub semnul întrebării din cauza aproprierii Ungariei de Putin

O întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro, programată să aibă loc luna viitoare la Budapesta, ar putea fi anulată din cauza furiei tot mai mari față de relația apropiată a Ungariei cu Rusia.

UE este îngrijorată de apropierea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin FOTO Arhivă

UE este îngrijorată de apropierea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin FOTO Arhivă

Ministrul irlandez al Cheltuielilor Publice, Paschal Donohoe, care ar urma să prezideze întâlnirea, va decide până săptămâna viitoare dacă aceasta va avea loc sau nu, au declarat pentru POLITICO doi oficiali ai UE, sub anonimitate.

În acest moment, întâlnirea, programată pentru 13 septembrie, este încă oficial în desfășurare, a spus un purtător de cuvânt al Eurogrupului. Însă unul dintre oficiali a spus că au loc discuții intense de la capitală la capitală pentru a evalua câți miniștri iau în considerare să boicoteze evenimentul, indiferent de decizia lui Donohoe.

Discuțiile dintre miniștrii de finanțe au loc în general o dată pe lună — dar de două ori pe an în țara care deține președinția rotativă a UE. La scurt timp după ce Ungaria a preluat conducerea în iulie, prim-ministrul Viktor Orbán, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a vizitat Kiev, Moscova, Beijing și Washington în cadrul unor „misiuni de pace” autoproclamate. El a susținut, fără autorizație, că reprezintă UE.

O întâlnire pregătitoare cu funcționari de rang înalt este programată pentru 5 și 6 septembrie. În mod neobișnuit, în prezent nu există informații despre Eurogrup disponibile pe site-ul Consiliului UE.

Comisia Europeană boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE

Mai mulți miniștri au semnalat deja că nu vor participa la întâlnirea din Ungaria, chiar dacă aceasta va avea loc, inclusiv ministrul german de finanțe Christian Lindner și omologii săi din Estonia, Finlanda și Lituania.

În iulie, mai multe țări au boicotat întâlnirile ministeriale de la Budapesta ca represalii împotriva vizitelor lui Orbán.

Comisia Europeană a declarat că oficialii săi de top nu vor participa la nicio întâlnire pe durata președinției de șase luni a Ungariei, care se încheie la sfârșitul anului, provocând indignare la Budapesta.

În timpul unei întâlniri publice a miniștrilor de finanțe ai UE din iulie, mai mulți miniștri l-au criticat pe Orbán pentru întâlnirea cu Putin și pentru neprioritizarea ajutorului pentru Ucraina.

Mai multe întâlniri ministeriale sunt programate să aibă loc înainte de Eurogrup. Întâlnirile miniștrilor de externe și apărare ai UE vor avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles în loc de Budapesta, după ce șeful diplomației UE a mutat locația.

Donohoe va evalua probabil atmosfera de la discuțiile de la Bruxelles înainte de a lua o decizie privind anularea, au spus oficialii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Imagini șoc în Capitală. Un bărbat a fost filmat cu un cuțit înfipt în spate, în urma unui scandal