Calul și arcul, prietenii omului modern. Activități din vechime, folosite ca terapie pentru stăpânirea emoțiilor

Calul și arcul, prietenii omului modern. Activități din vechime, folosite ca terapie pentru stăpânirea emoțiilor

Psihologul Sorin Stroia folosește terapia cu cai pentru a vindeca adulţii şi copiii de traume, dar și să amelioreze semnificativ deficiențele locomotorii și chiar de vorbire ale micuților cu dizabilități.

Sorin îi învață pe copii să tragă cu arcul de pe cal FOTO arhiva personală

Sorin îi învață pe copii să tragă cu arcul de pe cal FOTO arhiva personală

Sorin Stroia (55 de ani), de profesie psiholog, este pasionat de mic copil de cai. Atât de pasionat, încât a plecat de la Galați la Suceava ca să îngrijească cai la ferma unui francez venit în anii ’90 în România și care făcea turism ecvestru.

Sorin a devenit ghid ecvestru montan, dar la scurt timp afacerea francezului a ajuns pe linie moartă, iar Sorin s-a întors la Galați cu „microbul“ călăriei în sânge . Pentru că urmase Psihologia și era fascinat de cai, a decis să își îmbine pasiunile, astfel că a ajuns să practice terapia asistată de cal.

A urmat un curs de specializare în Belgia și și-a deschis o fermă în localitatea Odaia Manolache, comuna Vânători, județul Galați, unde are șase cai, cu care practică de aproape șase ani hipoterapia.

GALERIE FOTO SORIN STROIA

Aceasta are nenumărate beneficii pentru copiii cu dizabilități motorii și nu numai, probleme de relaționare sau de limbaj, iar mulți dintre micuții cu care a lucrat au înregistrat progrese spectaculoase. Face echipă cu soția lui, care este kinetoterapeut și care completează la nivel fizic terapia asistată cu ajutorul cailor.

Controlul fricii

Terapia asistată de cal merge pe două direcții. Într-o primă fază, copilul sau adultul lucrează pe lângă cal, în funcție de problemele mentale și emoționale pe care le are.

„Dacă vorbim de o traumă, de pildă frica de abandon, pentru că cel în cauză a fost abandonat de tată când era mic, iar acum are o problemă cu autoritatea pentru că i-a lipsit figura paternă, calul îl folosim ca o metaforă. Îl îmbrăcăm în elementele fricii acelei persoane și lucrăm etapizat pentru a o depăși. Asta înseamnă să ia calul dintr-un loc și să îl ducă în alt loc, să depășească anumite obstacole“, exemplifică Sorin.

În următoarea etapă, pacienții trec efectiv la călărie, iar efectele, cel puțin în cazul copiilor cu dizabilități, sunt impresionante. Sunt micuți care vorbesc pentru prima oară în viața lor în timpul unei ședințe de terapie pe cal, spre surprinderea totală a părinților, care nu își pot stăpâni lacrimile.

Psihologul îi învață pe copii să își stăpânească frica când sunt pe cal FOTO arhiva personală

Psihologul îi învață pe copii să își stăpânească frica când sunt pe cal FOTO arhiva personală

„Lucrăm foarte mult pe frici, pe temeri și spasticitate, pe controlul și vindecarea lor. A venit la terapie un copil cu sindromul Down, care se lovea și lovea constant diverse lucruri. După un an, tatăl lui mi-a spus că este cu totul alt copil și nu a urmat în această perioadă nicio altă terapie. Acel copil, care este nonverbal, a spus pentru prima dată pe cal cuvântul «mama»“, detaliază psihologul.

La ferma lui Sorin vin și numeroși copii fără probleme, tipici, cum li se spune în limbaj de specialitate, care sunt aduși de părinți pentru a se dezvolta psiho-motric armonios.

Acum vin grupe întregi de elevi de la școlile din Galați, care practică terapia cu cai. Nu e deloc o plimbare recreativă pe cal, ci una la care sunt forțați să își depășească permanent limitele.

De pildă, trebuie să ia diverse lucruri în timp ce sunt pe cal și să le ducă apoi în alte locuri, în timp ce sunt atenți să își păstreze echilibrul în șa. Copiii urmează trasee aplicative și sunt implicați în jocuri interactive, iar mai nou, ei pot opta să învețe să tragă și cu arcul.

De la hobby la măiestrie

Sorin a inițiat și un proiect unic în România: trasul cu arcul în scop terapeutic. Totul a început ca un hobby acum șapte ani, dar a constatat apoi că este foarte bun la tras cu arcul; chiar a câștigat mai multe concursuri de profil din România și din străinătate.

„Cred că nouă, copiilor mai mari, treaba asta ne vine din copilărie, când ne imaginam bătălii istorice, lupte cu săbii, cu arcul, războaie“, explică Sorin de unde vine pasiunea lui. În copilărie a făcut câteva arcuri, anii au trecut, dar pasiunea a rămas undeva acolo, într-un cotlon al minții.

A aflat ulterior că există cluburi în România care au ca obiect de activitate trasul cu arcul și sunt și meșteșugari foarte buni la construirea acestor arme din vechime. Și-a cumpărat un arc realizat după model dacic și a început să exerseze la ferma pe care o deține în Odaia Manolache.

Sorin este inițiatorul trasului terapeutic cu arcul în România FOTO arhiva personală

Sorin este inițiatorul trasului terapeutic cu arcul în România FOTO arhiva personală

A descoperit că are talent și a decis să treacă la următorul nivel și să participe și la concursuri, unde a obținut rezultate notabile atât în țară, cât și în străinătate.

„Este o chestie de concentrare, de atenție. Nu te gândești atunci că ai rate sau astfel de lucruri. Este foarte important să te controlezi și să îți învingi fricile. Îți golești mintea și te conectezi cu ținta, iar unealta dintre tine și țintă este arcul cu săgeată“, descrie psihologul rețeta pentru a deveni un bun arcaș.

A contribuit în acest an la înființarea Federației Române de Arc Istoric, iar în 2023, România a fost aleasă să găzduiască Campionatul European de Arc Istoric la Alba Iulia. Este și instructor sportiv de tras cu arcul și a înființat și o secție de tras cu arcul la un club din Galați. Lucrează și cu micuți de 6-7 ani, iar copiii și adulții care se înscriu devin sportivi legitimați.

Terapie cu arcul

În prezent practică terapia cu arcul la ferma pe care o deține în Odaia Manolache. A decis să facă asta după ce mai mulți prieteni l-au rugat să îi învețe să tragă cu arcul. A realizat că această activitate poate fi la fel de terapeutică precum lucrul cu caii.

La început, experiența nu e atât de ușoară pe cât s-ar crede. Există riscul să abandonezi foarte repede pentru că, de cele mai multe ori, cei care trag nu nimeresc ținta și devin frustrați.

„Le explic că în primele ședințe, destul de multe la număr, se învață poziția corectă și metoda de tragere cu arcul. După ce deprindem asta și intervine memoria motrică, ca la condusul mașinii, abia atunci învățăm și să țintim prin metoda instinctivă“, explică Sorin.

Copiii își exersează concentrarea și răbdarea când învață să tragă cu arcul FOTO arhiva personală

Copiii își exersează concentrarea și răbdarea când învață să tragă cu arcul FOTO arhiva personală

Acum vin atât copii, cât și adulți, iar beneficiile sunt nenumărate: reducerea stresului, mărirea semnificativă a puterii de concentrare, îmbunătățirea stării generale de sănătate. „Învățăm să ne controlăm și să ne depășim emoțiile, să ne autodepășim, pentru că de multe ori ne temem de ceea ce nu cunoaștem“, completează lista psihologul.

Recent, Sorin Stroia a demarat și o campanie de promovare a tragerii cu arcul în școlile din Galați, care s-a bucurat de un interes extrem de mare. La reconstituirile istorice la care a participat, i-a inițiat cu răbdare, în special pe copii, în arta tragerii cu arcul istoric, iar bucuria de a descoperi această armă antică este de neegalat.

Următorul lui proiect este să devină expert și la trasul cu arcul de pe cal, așa cum făceau vechii războinici în Antichitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”