Calitățile mentei, una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume. Au fost găsite frunze uscate și in piramidele egiptene
Nutriționistul arădean Luminița Catană vorbește pentru „Adevărul” despre mentă, care este una dintre cele mai cunoscute și iubite plante și care are foarte multe calități terapeutice.
Menta are mai multe beneficii https://biorigine.ro/
Aroma sa proaspătă, calitățile terapeutice, efectul calmant asupra aparatului digestiv o fac să fie foarte căutată.
Cu numele latin Mentha piperita, provine din familia Lamiaceae și este cunoscută la noi ca mentă sau izmă, fiind aromată si îndrăgită de la mic la mare. Este o plantă ierboasă, perenă, crește până la 50-100 cm, cu frunze verzi și flori purpurii-violacee.
„Este una din cele mai vechi plante medicinale din lume, fiind găsite frunze uscate de mentă și în piramidele egiptene. De asemenea, culturile antice, grecești, romane o foloseau în scop medical, culinar și pentru împrospătarea aerului din încăperi și pentru alungarea rozătoarelor și insectelor. Indigenii de pe teritoriile americane o foloseau impotriva congestiilor pulmonare, a tulburarilor digestive, tratarea răcelilor și în uleiurile de păr. Iubită și în Europa și folosită ca remediu în afecțiuni digestive, antiparazitar, cicatrizant și calmant după înțepăturile de insecte”, spune Luminița Catană.
Potrivit expertei, prima lucrare descrisă despre mentă este datată în 1696, în Marea Britanie și de acolo i se și trage numele de mentă englezească.
„În România se folosea în trecut în durerile dentare: pisată și amestecată cu rachiu și ținută în gură. Se făceau decocoturi pentru colici, cataplasme și este foarte iubită ca și ceai”, mai spune Luminița Catană .
Cu o compoziție chimică complexă și un conținut bogat în ulei volatil - mentol, mentona, izomentona, limonen - ca și componenți bazici, flavonaide, taninuri, piperotina, are un spectru de acțiune foarte larg. Gustul și mirosul sunt specifice și se datorează conținutului în esteri de mentil și prezența unor cantități mici de jasmona.
„Menta este cunoscută pentru calitățile sale terapeutice în primul rând. Pentru sistemul digestiv - are acțiune carminativă- stimulează digestia, calmează disconfortul digestiv, îmbunătățește digestia, reduce durerile de stomac, balonări și combate constipația. Este un bun antispastic, reduce crampele abdominale și vine la pachet cu efect antimicrobian și antiparazitar. Pentru aparatul respirator - este excelent în răceli, afectiuni respiratorii, viroze și cu siguranță aroma ceaiului de mentă deja aduce cu sine pe lângă proprietățile terapeutice și o aromă de bine. Excelent în tuse, nas înfundat și se poate folosi pe lângă ceai și în inhalații, băi cu ceai de mentă, infuzii, cataplasme”, adaugă nutriționistul arădean.
Totodată, declară experta, este excelent de folosit ca ulei esențial difuzat - calmează și ușurează respirația, purifică aerul din încăpere și dă o stare de bine. Este excelent aplicat pe tâmple și ceafă în migrene sau dureri de cap, aplicat diluat relaxează musculatura, aplicat pe spate diluat dă un confort aparatului respirator, aplicat pe ințepături calmează mâncărimea și acționează antiseptic și antiinflamator.
Este excelent în perioada de vară, aplicat într-un spray cu apă de Hammamelis răcorește, dă o stare de confort și reduce senzația de picioare obosite. Adăugat în apa de baie într-o linguriță de ulei de măsline impreună cu sare Epsom și sare grunjoasă are beneficii în dureri musculare, afecțiuni digestive, oboseală cronică, epuizare. Este un ulei reconfortant, adăugat o picătură în apă susține digestia și reduce durerile de stomac.
„Menta adăugată în diferite preparate culinare, băuturi răcoritoare sau deserturi aduce o savoare și un farmec aparte. Ușor de cultivat, o recomand în permanență într-un ghiveci pe geam, dacă nu dispuneți de o grădină. Aduce o aromă proaspata și zâmbet în ferestre chiar și iarna”, încheie Luminița Catană.
Sursa: adevarul.ro