Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte în dosarul în care era acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte în dosarul în care era acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat joi, 10 octombrie, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care era acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari.

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în dosarul de luare de mită Foto: Arhivă

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în dosarul de luare de mită Foto: Arhivă

Instanța a dispus și ridicarea măsurii sechestrului asigurător asupra imobilelor sale.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu era acuzat că ar luat mită 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a adopta o serie de hotărâri favorabile acestei firme. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

În baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu pentru comiterea infracțiunii de luare de mită prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul penal, rap. la art. 6 ?i art. 7 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 din Codul penal”, se menționează în hotărârea ÎCCJ.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pe 3 martie 2021 de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.

Fostul premier este acuzat de fapte petrecute între 2007-2008.

Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie - mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.

Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD). Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță”, se menționează în comunicatul DNA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au fost deschise

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Lovitură de teatru! / Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după scandalul Nordis