Călin Georgescu, sinucidere politică în direct. Ce se ascunde în spatele declarațiilor despre alipirea teritoriilor ucrainene la România ANALIZĂ

Călin Georgescu, sinucidere politică în direct. Ce se ascunde în spatele declarațiilor despre alipirea teritoriilor ucrainene la România ANALIZĂ

Într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu , Călin Georgescu a făcut câteva afirmații de-a dreptul șocante care, potrivit specialiștilor „Adevărul”, vor pune capăt, odată pentru totdeauna, carierei sale politice.

calin georgescu

Candidatura lui Călin Georgescu ar putea fi refuzată de CCR. Arhivă

Candidatul la președinție a spus că Ucraina este un stat inventat, iar după ce Rusia va câștiga războiul, această țară vă trebui să înapoieze României teritoriile ocupate.

„Se schimbă lumea, se vor schimba granițele. Dacă se schimbă frontiere unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord – interes, avem Bugeac-ul, avem Maramureșul de Nord, din fosta Transcarpatia, mai rămâne și o parte pe la unguri, Lvovul rămâne la polonezi și, desigur, rămâne Malorussia (n.r.- termenul înseamnă „Mica Rusie”, o denumire din secolul 14 a Ucrainei. Practic, avem de-a face cu un posibil președinte al țării care dorește ca România să ocupe teritorii din statul vecin.

Declarațiile lui Călin Georgescu încalcă tot ce reprezintă Constituția

Aceste declarații sunt o sinucidere politică, dar una asumată, deliberată, conștientă și dorită, spun specialiștii pe care i-a consultat „Adevărul”. Practic, și-a tăiat singur craca de sub picioare, căci astfel de afirmații nu pot fi trecute cu vederea de CCR. Candidatura sa la prezidențiale nu mai are nici o șansă să fie acceptată de Curtea Constituțională.

Fostul judecător Cristi Danileț, ne-a precizatt că CCR a stabilit reguli clare pentru ca o persoană să poată candida la prezidențiale. Iar Georgescu nu se mai încadrează în limitele legii.

„Candidații trebuie să arate în mod public o aderență la valorile constituționale. Cu alte cuvinte, în declarațiile publice sau prin acțiunile sale, un candidat la președinție nu poate încălca Constituția. Prin urmare, în momentul în care tu vii și spui că trebuie să luăm teritorii din Ucraina, ai o mare problemă”.

Motivul? Constituția prevede că România are relații de bună vecinătate cu toate țările din jur. Apoi, tot în Constituție scrie că orice candidat la președinție trebuie să respecte tratatele internaționale încheiate. „Însă, Călin Georgescu a arătat că, de fapt, încalcă Constituția țării, un lucru de neacceptat de la cineva care vrea să fie președinte de stat. Mă întreb cum poate veni la putere un individ care încalcă Constituția în declarațiile publice pe care le face, ne pune în niște situații diplomatice foarte dificile, cum poate să vină la putere cineva care susține războiul de agresiune?”

cristi danilet

Cristi Danileț consideră că CCR trebuie să respecte precedentul creat în cazul Șoșoacă. Arhivă

Cristi Danileț: „Călin Georgescu își pregătește ieșirea din cursa electorală”

Președintele, spune Danileț, trebuie să fie garantul respectării Constituției. „Ori, mie mi se pare că Georgescu face aceste declarații în mod deliberat și total împotriva a ceea ce el ar trebui, de fapt, să apere. A avut declarații anti-NATO, anti-UE, pro Rusia, care este condamnată de întreaga Europă inclusiv de România în mod oficial, a avut declarații anti Ucraina”.

Aceste ultime afirmații sunt atât de grave încât nu pot fi făcute doar dintr-o eroare sau dintr-un populism fanatic. Dimpotrivă. Călin Georgescu pare a le face intenționat. „Cred că deja știe că nu va avea cum să-i fie acceptată candidatura la CCR și încearcă să se retragă. Dar nu o face cu demnitate. De fapt, plusează foarte mult pentru a-și ține aproape electoratul, iar pe ultima sută de metri va renunța în favoarea altuia. Pregătește terenul pentru altcineva. Va spune, la un moment dat, «Votați cu acest candidat susținut de mine». Omul este prea isteț să nu aibă un plan B”, considră fostul judecător.

Cu siguranță, sunt nume din zona de dreapta extremă care i-ar putea lua locul în cursa pentru Cotroceni. „Sunt câteva nume deja vehiculate sau care ar putea fi vehiculate. El știe că nu va avea nici o șansă pentru că nici CCR nu-i va permite candidatura, nici majoritate parlamentară nu are de partea lui. În plus, cei care vor vota împotriva sa vor fi în număr destul de mare. Nu mai vorbim despre imaginea dezastruoasă internațională pe care și-a făcut-o. Astfel încât în ultima zi va spune «Eu nu pot să candidez, mă sacrific pentru popor, dar îndemn poporul să voteze cu…» și va spune un nume. Va indica pe cineva. Cineva curat, ieșit din joben, fără antecedente ca ale lui Georgescu”.

De aceeași părere este și medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care a declarat pentru „Adevărul” că, într-adevăr, Călin Georgescu a făcut aceste declarații în ideea în care ar dori să iasă din cursa electorală. „Îi trebuia o ieșire în primul rând ca om. În acel moment, el va fi eliberat. Va ieși din paza bodyguarzilor, va putea să se întoarcă la micile lui pasiuni mai mult sau mai puțin copilăroase, va putea să se întoarcă în sânul familiei, să-și reia atribuțiile de tată și soț. Practic, se va putea întoarce la viața lui de dinainte. Pare a fi un om care s-a săturat efectiv să joace acest rol. Căci, dacă ar fi vrut să rămână în cursă, ar fi jucat corect jocul democratic”, explică medicul.

Dacă acest scenariul nu se confirmă, iar Călin Georgescu va fi lăsat să candideze, candidatura sa, cel mai probabil, va fi contestată, așa cum s-a întâmplat în cazul Șoșoacă. Căci, dacă aceasta a fost înlăturată pentru niște declarații și o vizită la ambasada Rusiei, în cazul lui Georgescu poți scrie o carte în câteva volume. S-a creat, prin urmare, un precedent în ceea ce privește candidatura respinsă a Dianei Șoșoacă, iar CCR trebuie să respecte acest acest lucru. „CCR va analiza contestația, va analiza declarațiile lui Călin Georgescu, se vor lua în calcul inclusiv problemele apărute în turul întâi al alegerilor din toamnă și anume nedeclararea fondurilor folosite. Apoi, se vor analiza afinitățile sale la curentul legionar, dar și paza lui de către mercenari”.

Cum ar putea fi sancționate în justiție declarațiile lui Călin Georgescu

Chiar dacă Georgescu și-a exprimat dorința reîntregirii României mari prin alipirea unor teritorii străine, aceste declarații rămân doar atât. Niște declarații. Ele nu pot fi sancționate în justiție. Practic, pentru ceea ce a spus, Georgescu nu poate fi tras la răspundere. „Aceste declarații intră în zona libertății de exprimare, care nu are consecințe penale. El poate fi sancționat doar politic. Am putea vorbi despre sancțiuni juridice doar dacă începe să spună expres «Eu vreau război cu Ucraina, haideți toți să luptăm împotriva ucrainenilor, haideți toți să susținem Rusia». Atunci s-ar numi propagandă pentru război. Și asta este infracțiune”, explică Danileț. Însă, continuă magistratul, Georgescu este extrem de șiret. „El duce ideile acestea în zona populistă, merge la sentiment. Ne spune „Știți, avem niște români uitați prin Ucraina. Dar nu este adevărat căci noi avem români peste tot».

Judecătorul se întreabă, mergând pe această idee, ce ar fi să spună guvernul Orban „Știți, noi avem trei județe în Ardeal, unde sunt foarte mulți unguri. Haideți să ne luăm Ardealul înapoi. Sau ce-ar fi să vină turcii să spună că până la Carol I Dobrogea a fost a lor. „Haideți să o luăm”. Ne-am trezi în niște situații care încalcă normele de drept internațional”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu

2 Revenim, Ponta a rămas prost, nu s-a vindecat...

3 „Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni"

4 Fraților, pe ăștia nu-i mai satură nimic?

5 Ce a primit de la CNSAS un anticomunist care a cerut dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989