
Călin Georgescu, de la globalism fervent la suveranism conspiraționist. Auto-demascarea care ridică semne de întrebare
Cu mai puțin de trei decenii în urmă, Călin Georgescu se poziționa ca un fervent susținător al politicilor globale de mediu, un adept al protecției ecosistemelor și al colaborării internaționale pentru dezvoltarea durabilă. Astăzi, același om adoptă un discurs diametral opus, contestând până și existența schimbărilor climatice, pe care le consideră o invenție menită să controleze economiile naționale.

Călin Georgescu de la globalism fervent la suveranism conspiraționist Colaj FlorinStoican & Adevărul
Această metamorfoză ideologică bruscă ridică numeroase semne de întrebare: ce anume l-a determinat să schimbe macazul? Cine sau ce influențe au stat la baza acestei transformări radicale?
Un trecut ecologist, un prezent suveranist
În 1996, Călin Georgescu era președintele ONG-ului „Tineretul Ecologist din România” (TER) și milita pentru crearea unei rețele de parcuri naționale în România, punând accent pe sprijinul primit din partea unor organizații de mediu de renume internațional, precum US National Park Service și Federația pentru Natură și Parcurile Naționale din Europa și organizând seminarii susținute de parteneri occidentali.
Declarațiile sale de atunci arătau o viziune integrată, orientată spre colaborarea internațională pentru protejarea mediului: „Am reușit să sensibilizăm organizații de mediu celebre din Occident. Astfel, nu peste mult timp, ONG-urile românești vor putea obține sprijin din partea US National Park Service, Federația pentru Natură și Parcurile Naționale din Europa etc., în special pentru dezvoltarea unei rețele a parcurilor naționale în țara noastră. Guvernele din SUA și Anglia au venit să sprijine această inițiativă a noastră, de a dezvolta Parcurile Naționale din România. Guvernul trebuie să ia în considerare structura națională de protecție a mediului înconjurător, care trebuie recunoscută și integrată în actualul context mondial”.
Georgescu vorbea încă de pe atunci despre „renașterea spirituală a țării”, subliniind că protejarea mediului trebuie să devină o prioritate națională.
Evenimentul organizat la Băile Herculane sub patronajul Federației Internaționale a Rangerilor și al Serviciului pentru Parcuri Naționale din SUA demonstra o implicare activă în proiecte ecologiste de anvergură internațională.
2024: Discurs conspiraționist și anti-globalist
Astăzi, Călin Georgescu nu doar că s-a distanțat de idealurile promovate în tinerețe, dar le neagă vehement. În interviuri recente, fostul ecologist susține că schimbările climatice sunt o „escrocherie” menită să justifice restricții economice asupra statelor suverane. ONG-urile de mediu, pe care altădată le mobiliza pentru cauze nobile, sunt acum prezentate ca instrumente ale unor interese ascunse ce doresc să submineze suveranitatea României.
Această schimbare bruscă de perspectivă a fost subliniată și de Florin Stoican, președintele Rețelei pentru Natură Urbană.
Inițiator al unor proiecte de conservare a mediului precum Parcul Național Buila – Vânturarița, Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte și Parcul Natural Văcărești din București, Stoican readuce în atenția publicului articolul din 1996 despre activitatea de mediu a lui Georgescu, ironizând evoluția acestuia și sugerând că transformarea sa nu este decât o adaptare strategică la noile curente politice: „Citim aici despre ONG-istul globalist, posibil «soroșist / neomarxist» Călin Georgescu , care mobiliza organizații occidentale pentru conservarea naturii prin crearea rețelei parcurilor naționale din România. Acum, același personaj ne spune că schimbările climatice sunt o escrocherie și că ONG-urile de mediu sunt plătite de Soroș să ne vândă patrimoniul natural klingonienilor și să ne sece energiile sacre din tunelurile dacice de sub Parcul Natural Bucegi”.
Stoican punctează și faptul că, în realitate, acțiunile de protecție a mediului din România au fost sprijinite de organisme internaționale : „Și atunci ca și acum a fost vorba doar de gargară pentru fraieri și bani din partea celui care acum se vrea președinte suveranist. Primele trei administrații de parcuri din România (Retezat, Piatra Craiului și Vânători Neamț) au fost înființate abia în 2000, cu bani străini, de la Fondul Global de Mediu (GEF - Global Environmental Fund), prin Banca Mondială”.
Ce motive stau în spatele schimbării
Din propriul său discurs reiese că, dacă astăzi susține că schimbările climatice sunt o escrocherie globalistă, atunci și el a fost parte din această „escrocherie” în anii ’90. Practic, prin noua sa poziționare, își anulează propriul trecut și, implicit, își recunoaște fie ipocrizia, fie oportunismul.
Această transformare radicală a lui Călin Georgescu ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Este o schimbare sinceră de convingeri, o revelație ideologică autentică sau doar o adaptare, o recalibrare oportunistă în funcție de tendințele politice actuale, menite să-i asigure susținerea unui electorat eurosceptic?
Cert este că, indiferent de motivație, răsturnarea de poziție a lui Călin Georgescu ridică mari semne de întrebare despre coerența principiilor sale și despre influențele care l-au determinat să treacă de la un globalism fervent la un suveranism conspiraționist. Iar trecutul său spune o poveste pe care, astăzi, nu ar vrea să o mai auziți.
Sursa: adevarul.ro