Calimente (PNL): Se impune o audiere a directorului STS în Camera Deputaților

Calimente (PNL): Se impune o audiere a directorului STS în Camera Deputaților

Deputatul PNL Mihăiță Calimente a precizat marți că a existat o propunere în Comisia de apărare pentru audierea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, în legătură cu declarațiile acestuia despre atacurile cibernetice folosite în scop politic în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut.

* Opriș (STS): Atacurile cibernetice pot fi folosite în scopuri politice; un episod s-a petrecut în perioada prezidențialelor

"Chiar am avut o discuție cu o parte dintre colegi. La un moment dat chiar unul dintre colegi sugera că am putea să-l chemăm la Comisia de apărare pe domnul Opriș să ne explice ce a vrut să spună, pentru că mă gândesc că a fost cineva în sală care a înțeles despre ce e vorba, care era în cunoștință de cauză. Foarte mulți probabil că nu au știut despre ce vorbește domnul Opriș sau la ce se referă domnul Opriș ", a declarat deputatul PNL.

Mihăiță Calimente a arătat că nu are mai multe informații despre respectivele atacuri cibernetice și a adăugat că directorul STS ar trebuie să știe exact la ceea ce s-a referit, având în vedere că între atribuțiile instituției se regăsește și cea de "asigurare a securității serviciilor de comunicații".

"Nu am înțeles la ce s-a referit, dar tocmai de aceea unii dintre colegi au spus că am putea să-l chemăm pe domnul Opriș la Comisia de apărare. STS-ul este sub controlul Comisiei de apărare și să dea acolo explicații. Cred că se impune o astfel de discuție, pentru că afirmația pe care a făcut-o domnul Opriș este gravă, dacă lucrurile s-au întâmplat așa cum spune domnia sa. Păi, săptămâna viitoare vom avea comisie normală, marți, după cum s-a modificat programul. Vom discuta acest lucru, vom face propunerea și vom vedea dacă...", a mai declarat deputatul PNL.

Instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scopuri politice, a declarat joi generalul Marcel Opriș, directorul STS, care a menționat că un astfel de episod s-a petrecut în România în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut.

"Posibilitățile de atac cibernetic pot fi folosite și în alte scopuri. Cred că nu e noutate pentru dumneavoastră că în perioada campaniei alegerilor prezidențiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred că nu e o noutate sau v-ați închipuit.

Prin sală sunt și oameni care știu bine lucrul acesta (...). Adică, stimați domni politicieni și reprezentanți ai societății civile, instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scop politic. Și când spun acest lucru, o spun cu responsabilitate și vă rog să analizăm și acest aspect", a declarat directorul STS la dezbaterea publică "Drepturi și libertăți în contextul securității cibernetice și a telecomunicațiilor" organizată de grupul PNL din Camera Deputaților.

La dezbaterea moderată de președintele onorific al Asociației Pro Democrația, Cristian Pârvulescu, au mai participat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, viceliderul grupului liberal Claudia Boghicevici, deputați din comisiile de control SRI și SIE, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentați ai SRI și ai unor ONG-uri, precum APADOR-CH, Fundația pentru o Societate Deschisă, ActiveWatch, Miliția Spirituală. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”