Calculele greșite ale lui Netayanhu. Premierul israelian, în fața unui fiasco politic similar celui militar al lui Napoleon

Calculele greșite ale lui Netayanhu. Premierul israelian, în fața unui fiasco politic similar celui militar al lui Napoleon

Din cauza reformei judiciare și a calculelor sale politice greșite pe premierul israelian Benjamin Netanyahu îl paște pericolul unei retrageri lipsite de glorie, scrie scriitorul, analistul și jurnalistul israelian Amotz Asa-El într-un editorial publicat de Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahu se află la al șaselea mandat de premier FOTO Arhivă

Benjamin Netanyahu se află la al șaselea mandat de premier FOTO Arhivă

Ultimele evenimente din Israel - unde protestele masive față de reforma judiciară propusă în ianuarie de coaliția de dreapta a lui Netanyahu - indică faptul că premierul israelian a început să înțeleagă ce a dezlănțuit iar acum este disperat să anuleze ce a făcut. De fapt, acesta a crezut că poate repara lucrurile mimând retragerea, când în realitate acțiunile sale seamănă mai degrabă cu o renunțare lipsită de glorie pentru a evita prăbușirea inevitabilă.

Istoria a arătat că uneori retragerile au un final fericit, întorcând soarta războaielor: au dovedit-o evacuarea inspirată a soldaților britanicilor din portul Dunkirk (1940) și retragerea efectivelor lui George Washington din Long Island în fața invadatorilor britanici (1776).

Retragerile celor responsabili de războaie sunt însă în mare măsură lipsite de glorie pentru că acestea au la bază impasul, așteptările fanteziste și iluziile frivole. Este ceea ce i s-a întâmplat lui Napoleon în 1812, când a fost nevoit să se recunoască înfrânt în fața generalului rus Mihail Kutuzov.

Decizia coaliției lui Netanyahu, luni, de a reduce temporar reformarea sistemului juridic a fost un fiasco și doar o manevră publicitară.

Decizia de a se mulțumi deocamdată cu numirea de către guvern a doi judecători la Curtea Supremă și de a amâna restul pachetului legislativ nu a au reușit să dea niciuna dintre impresiile pe care autorii săi sperau să le creeze - și anume, că dau înapoi.

Nu a fost nevoie de niciun Sherlock Holmes pentru a detecta înșelăciunea. Chiar și numirea unui singur judecător de către coaliția de guvernare este peste mpsură, ca să nu mai vorbim de numirea președintelui instanței. Întreaga idee este de a preveni astfel de ticluiri politice, deoarece sistemul nostru nu are constituția și legislativul bicameral care dau seama mecanismele de control ale altor democrații”, scrie jurnalistul israelian.

Calculul greșit al lui Netanyahu

Nentanyahu își imaginează că israelienii nu s-au schimbat și se vor lăsa din nou păcăliți, de aici și maniera în care el și echipa sa au răspuns la mișcarea de protest, notează el.

Astfel, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich a putut afirma marți că, în sistemul actual, "judecătorii se numesc între ei", ceea ce este o minciună întrucât Comisia de selecție a judecătorilor are următoarea componență: trei judecători, patru politicieni și doi avocați. Pe lângă faptul că judecătorii sunt minoritari, numirea unui judecător al Curții Supreme necesită aprobarea a șapte din cei nouă membri ai comitetului.

„Retragerile fără glorie încep cu o eroare de calcul. Napoleon a calculat greșit iarna rusă, Gamal Abdel Nasser a calculat greșit voința Israelului de a supraviețui, iar generalii argentinieni au calculat greșit voința de luptă a Marii Britanii. Netanyahu a calculat greșit patriotismul, belicozitatea și sentimentul de abuz al Israelului. [...]

Acum, confruntat cu mulțimile care inundă străzile; privind m area de steaguri alb-albastre și ascultând reproșurile antreprenorilor, economiștilor, industriașilor, rabinilor, literaților, foștilor șefi ai Mossadului, Shin Bet, Rafael, Comitetului pentru Energie Atomică și uni șir de generali în retragere, inclusiv zece comandanți ai forțelor aeriene, de la Amikam Norkin, 56 de ani, la Dan Tolkowsky, 102 ani, Bibi știe că revolta este prezentă.

Și, așa cum s-a întâmplat cu alte retrageri fără glorie, rândurile ofensivei eșuate încep să se destrame. Ministrul Apărării Yoav Gallant amenință să demisioneze; ministrul Economiei Nir Barkat promite să se supună instanței în cazul în care aceasta va anula reforma; iar parlamentarii Likud Eli Dallal și David Bitan cer să oprească legislația și să înlocuiască unilateralismul revoluției judiciare cu dialogul”, apreciază scriitorul și jurnalistul Amotz Asa-El, în prezent analist la Institutul Hartman, într-un editorial publicat de Jerusalem Post.

Un Netayahu de nerecunoscut

Inițiativa guvernului său de a revizui sistemul judiciar a creat o criză politică paralizantă, declanșând proteste în masă, provocând o prăbușire a monedei și avertismente de "război civil" din partea președintelui Israelului, scrie WP. În timp ce tulburările intră în patra lună fără niciun semn de atenuare și se extind chiar și în rândurile veneratei armate israeliene, premierul pare incapabil sau nu dorește să aplice măiestria sa politică atât de lăudată.

"Unde este el în toate acestea? Despre asta am vorbit cu toții", a declarat un fost membru de rang înalt al guvernului lui Netanyahu, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea vorbi deschis despre fostul său șef.

"Este într-adevăr un mister", a remarcat Anshel Pfeffer, un editorialist din Ierusalim și autorul unei biografii a lui Netanyahu. "Pare aproape imposibil: cum de acest tip acest tip care este tacticianul de frunte, strategul politic și maestrul prezentării în Israel a calculat asta atât de greșit?”

Netanyahu nu a făcut campanie pe tema revizuirii instanțelor, în toamna anului trecut, când a obținut o majoritate parlamentară pentru coaliția sa de partide conservatoare, ultraortodoxe și naționaliste. El nu a menționat schimbările judiciare nici în discursul său de investire, care s-a centrat pe promisiunile de a contracara Iranul, de a se împrieteni cu Arabia Saudită și de a moderniza infrastructura.

Dar, câteva zile mai târziu, Yariv Levin, noul ministru al justiției din partea partidului Likud al lui Netanyahu, a introdus un pachet surpriză de proiecte de lege în Knesset care ar da partidelor aflate la putere mai multă putere de a anula deciziile Curții Supreme și de a numi judecătorii. De asemenea, conform pachetului, instanțele nu ar mai putea interzice politicienilor condamnați pentru infracțiuni să ocupe posturi guvernamentale importante.

Susținătorii consideră că aceste schimbări sunt cruciale pentru a controla un sistem judiciar despre care cred că a uzurpat autoritatea legislativă și că este iremediabil părtinitor față de elita de stânga a Israelului. Criticii spun că este vorba de o acaparare de putere care ar distruge echilibrul de lungă durată dintre puterea legislativă și cea judiciară și ar îndrepta țara pe calea autoritarismului.

Reforma sistemului judiciar nu a părut niciodată să fie o prioritate pentru Netanyahu, un politician a avut o accesiune politică pe baza stăpânirii geopoliticii și a economiei. În schimb, a fost o ambiție veche pentru Levin și pentru alți membri ai coaliției de extremă dreapta a lui Netanyahu, de care acesta depinde pentru a-și păstra o majoritate parlamentară firavă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...