Calcule și culise privind colaborarea USR-PMP ca „alternativă de dreapta“
USR și PMP sunt pe cale să bată palma pentru o alianță electorală în vederea alegerilor din 2024, în încercarea de a capta cât mai mult electorat către „o alternativă de dreapta”. Din discuții nu fac parte și alte două partide, Forța Dreptei și REPER, din motive politice și nu doar.
Mai precis, REPER, formațiunea formată din parlamentari și europarlamentari plecați din USR, nici măcar nu intră în discuție pentru o colaborare, după ce au slăbit Uniunea, susțin surse din interiorul formațiunii lui Drulă. De asemenea, deși poate părea de neînțeles, lipsește din discuția pentru „alternativa de dreapta” Forța Dreptei. Surse din USR au precizat că în primul rând Forța Dreptei nu reușește să crească deloc în sondaje, nefiind „nici măcar în marja de eroare”, adică în niciun caz să ajungă spre 3%. În al doilea rând, relația Drulă-Orban e una destul de rece. Practic, Forța Dreptei ar fi mai mult o piedică a alianței, chiar dacă formațiunea tot încearcă să se extindă în teritoriu.
Ce zestre au partidele
Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că anunțul ar fi trebuit să aibă loc după rocada premierilor, ca să fie subliniat faptul că alianța celor două formațiuni prezintă o ofertă politică diferită de cea a PSD-PNL, însă liderii nu au mai avut răbdare.
PMP are , potrivit rezultatelor de la locale, 50 de primari, 2.137 de consilieri locali, dar și 67 de consilieri judeţeni. USR a obținut 41 de primari, 1.237 de consilieri locali și 73 de consilieri județeni. De asemenea, USR are 44 de parlamentari, în timp ce PMP nu e în Parlament. Potrivit informațiilor „Adevărul”, conlucrarea vizează localele și parlamentarele, dar nu e exclusă inclusiv varianta unei colaborări pentru europarlamentare.
Calculele politice
„Obiectivul este să ia mai mult decât ar lua fiecare candidând separat. Pe de o parte, soarta sau drumul USR și PMP în perspectiva 2024 nu arată extraordinar. PMP e la limita trecerii pragului, dar pare greu de crezut că o să treacă, iar USR nu poate capitaliza politic, deși e în opoziție. AUR e cel care reușește să capitalizeze”, a declarat consultantul politic Adi Zăbavă pentru „Adevărul”. Specialistul a subliniat că încearcă să se evidențieze ca un al treilea pol, diferit de cel al Puterii PNL-PSD, și de cel al AUR.
„Vor al treilea pol. E clar că PSD și PNL vor avea o formă de colaborare oficială sau neoficială, chiar dacă nu ajung cu liste comune. Dar când anunți că după alegeri faci Guvern e clar că e o viziune și pentru colaborare. În jurul AUR va fi alt pol important. Așadar, USR încearcă să creeze un alt pol important. Dar, atenție, inclusiv pragul e mai mare pentru o alianță. Rămâne de văzut dacă conlucrarea dă roade la europarlamentare”, a completat Zăbavă. Pragul pentru o alianță de două partide la parlamentare este de 8%.
Zăbavă a fost întrebat și care crede că ar fi resorturile necooptării Forța Dreptei și REPER. „E adevărat că la început (n.r. – după apariția Forța Dreptei) au apărut unele zvonuri. Forța Dreptei era în discuții. Nu aș ști să spun exact, dar probabil pentru că realitatea politică arată că partidul din jurul lui Orban nu reușește să capitalizeze cât să negocieze ceva. Dacă ei stau azi la 1%, maximum 2%, nu văd de ce USR i-ar accepta alături și poate pe poziții eligibile, dacă ce pun în coșul comun nu e mare lucru. De partea cealaltă, modul în care REPER s-a rupt de USR face imposibilă o alianță în 2024”.
La ultimele alegeri, PMP a ratat la mustați intrarea în Parlament, în timp ce USR a obținut 15%.
Sursa: adevarul.ro