Calculatorul Staţiei Spaţiale Internaţionale a trecut printr-o ''operaţie pe cord deschis''

Calculatorul Staţiei Spaţiale Internaţionale a trecut printr-o ''operaţie pe cord deschis''

În cursul acestei luni ingineri specialişti în IT din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos) au actualizat cu succes calculatoarele de bord care menţin Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe orbită, denumite DMS (Data Management System), transmite duminică Space.com.

Această operaţiune, considerată extrem de dificilă, este echivalentul unei operaţii pe cord deschis, conform reprezentanţilor ESA.

Sisteme DMS, amplasate în modulul rus Zvezda al ISS, au fost construite în urmă cu peste 20 de ani de compania Airbus şi sunt vitale pentru ISS.

Echipele ESA şi Roskosmos au dezvoltat o metodă prin care un membru al echipajului ISS poate actualiza importantul computer care menţine avanpostul orbital pe orbita şi traiectoria dorite. Această metodă a fost folosită cu succes după ce a fost concepută şi testată cu rigurozitate înainte de a primi undă verde pentru a fi operată în spaţiu, fără a pune în pericol echipajul şi laboratorul spaţial.

Succesul noii proceduri deschide calea pentru viitoare misiuni de actualizare a echipamentelor hardware ce vor fi folosite de echipajele umane trimise pe Lună sau Marte. Anterior, înlocuirea de hardware pentru sistemele informatice ale ISS necesita o perioadă lungă de timp. Calculatoarele respective erau aduse pe Pământ, înlocuite piese sau înlocuite cu alte calculatoare şi apoi trimise din nou în spaţiu. Noua procedură a micşorat timpul necesar unei astfel de operaţiuni de la câteva luni la câteva zile.

Trecerea la noua procedură s-a făcut după ce inginerii ESA şi Roskosmos au înţeles că majoritatea erorilor şi defecţiunilor de pe calculatoarele de la bordul ISS sunt legate de plăcile de circuite ale calculatoarelor şi au creat noi astfel de plăci compatibile la imprimante 3D.

Accesibilitatea pieselor de schimb şi uşurinţa înlocuirii lor este de importanţă vitală pentru buna funcţionare a laboratorului spaţial. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, ISS ar putea rămâne funcţional până în 2030. AGERPRES


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 Fiica legionarului Alexandru Arnăutu, condamnată în lotul Le Pen