Calcul politic sau detonare în cazul lui Victor Ponta și inundațiile din 2014: „A oferit glonțul de argint contracandidaților”

Calcul politic sau detonare în cazul lui Victor Ponta și inundațiile din 2014: „A oferit glonțul de argint contracandidaților”

Scenarii de tot felul se țes după declarațiile recente ale candidatului independent Victor Ponta, considerate ba neinspirate, ba calcul politic pur. Un sociolog explică dacă și-a jucat sau nu Ponta șansa de a intra în turul 2 relatând cum a adoptat, în 2014, decizia „eroică” de a salva Belgradul.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Scena politică s-a inflamat joi, la doar o zi după anunțul mai mult „grei” din USR că-și retrag sprijinul pentru președinta partidului, Elena Lasconi, pentru a-l susține pe Nicușor Dan. De data aceasta agenda a ocupat-o Victor Ponta, care a stârnit un val de reacții declarând, într-un interviu pentru EVZ, nonșalant, că în 2014 a luat decizia de a inunda mai multe localități din avalul Porților de Fier pentru a salva Belgradul din țara vecină de la inundații catastrofale. Răspunzând unei întrebări, Ponta a explicat cum a ajuns să obțină cetățenia sârbă la care acum renunță pentru candidatura la funcția de președinte al României.

Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a răspuns Ponta. În continuare, candidatul „suveranist” a detaliat cum a decurs totul, cum i-a chemat „pe toți la guvern”, la 12 noaptea, într-o vineri. „Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe Clisură… Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul…”, a continuat Ponta. Fostul premier a continuat relatând că i-ar fi dat lui Mircea Dinescu, pentru proprietatea inundată de la Cetate, „mai mult decât făcea coșmelia lui”, lucru infirmat de scriitor, care a declarat astăzi că îl va da în judecată.

Compania de stat și principalul producător de energie din România, Hidroelectrica, a transmis un punct de vedere oficial după declarațiile lui Victor Ponta, care a susținut că în 2014 a ordonat deschiderea barajelor de la Porțile de Fier pentru a evita inundații în Belgrad, ceea ce ar fi dus la inundarea unor sate românești.

Exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II este reglementată prin Convenţia de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României cu Legea 14/1999 prin Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE) unde este reglementată inclusiv perioada de ape mari”, precizează Hidroelectrica.

Pentru situaţia particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenţiei şi Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porţile de Fier I fiind de 63.00 MdMA”, a explicat compania. În astfel de situații, debitul evacuat în aval trebuie să fie egal cu cel intrat în lacul de acumulare, exact ca în regim natural, fără influența sistemelor hidroenergetice.

Mai exact, în conformitate cu prevederile ACORD din 30 noiembrie 1963 privind realizarea şi exploatarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea și ale CONVENŢIEI din 16 mai 1998 între Guvernul României şi Guvernul federal al Republicii Federale Iugoslavia privind exploatarea şi întreţinerea sistemelor hidroenergetice şi de navigatie Portile de Fier I şi Portile de Fier II sunt stabilite puncte de control de la Gura Nerei la Gura Timocului, iar la atingerea unor cote de alertă - cum e cazul inundațiilor în amonte - este stabilit să se deschida barajul.

„N-ai cum să calculezi o astfel de prostie”

Sociologul Gelu Duminică îl vede însă „pierzător” pe Victor Ponta după acest episod și spune că, dacă ar fi fost în staff-ul lui de campanie, ar fi „înjurat o oră întreagă după declarația aia”.

„Pentru cineva care are numele legat de Colectiv, a menționa evenimente în care au mai fost morți, cu speranța că ai să fii considerat erou, e cel puțin imatur. (...) Nu cred că a fost ceva calculat. N-ai cum să calculezi o astfel de prostie. Nu îți aduce nimic bun”, spune sociologul.

Nu ar sta în picioare nici ipoteza conform căreia mărturisirea lui Ponta ar fi venit în scop preventiv, pentru a nu le mai da contracandidaților săi muniție dacă aceștia ar fi recurs la relatarea acestui episod, pentru motivul simplu că Ponta nu face pentru prima dată paradă de isprava care i-a adus cetățenia statului vecin.

Nu e prima dată când a spus-o, a mai spus-o și în 2021 dacă nu mă înșel. Nu avea ce să îi detoneze în față în condițiile în care omul a repetat chestia asta considerând că a făcut o bravură. Eu înțeleg că uneori trebuie să iei decizii de genul ăsta și că trebuie să... Dar nu o pune în titlul ăla de emfază și de tot tacâmul. Doi - acele evenimente din 2014 au avut patru morți. La inundațiile acelea au fost patru morți, câteva sute de case distruse. Casele, dă-le Doamne iartă-mă, că se fac, cu toate că pentru familiile care au fost acolo nu e simplu. Dar ce faci cu patru vieți de om?”, se întreabă Duminică.

Sociologul spune că dacă s-ar afla într-o bătălie directă cu Victor Ponta, cum este cazul celorlalți competitori din cursa pentru Cotroceni, ar menționa, la fiecare dezbatere, numele celor patru victime ale inundațiilor din anul 2014 menționate în presa vremii. „Și l-aș întreba dacă îi cunoaște. Și ce le spune. (...) Din punctul meu de vedere, domnia sa și-a cumpărat o tesla și și-a lovit unde-l doare cel mai tare, politic vorbind. Nu înțeleg de ce ai face o chestie de genul ăsta în felul în care a făcut-o domnia sa. Dar, nu. Uneori poate apelativul bătrânului Iliescu, cel cu <prostănac>, trebuie adresat în mai multe părți, nu numai la domnul Geoană”, a adăugat Duminică.

O altă teorie, emisă de fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea în cadrul unei intervenții în direct la o televiziune, conform căreia în fapt rolul lui Victor Ponta în această campanie ar fi fost acela de a-l ajuta pe Nicușor Dan, nu prea stă nici ea în picioare. „Nu te sinucizi politic tu. Luați-o așa: de numele domnului Ponta sunt legate zecile de victime de la Colectiv. Ce ai făcut tu? Ți-ai mai pus patru morți pe tine și încă sute de case distruse. Măi, om bun, eu pot să înțeleg că-l ajuți, dar puteai să găsești și cu totul alte variante să-l ajuți, nu așa. Acum, bine, Nicușor Dan e de vină pentru toate. Nu spun, o fi de vină. Dar până una alta facem scenarite. Momentan nu luăm decât declarațiile domnului Ponta, făcute cu gurița domniei sale, și le analizăm. Astea sunt certitudini. Nu a spus cineva despre domnul Ponta, nu e o ipoteză, e ceea ce domnul Ponta a spus că a făcut, cu propria sa guriță. Restul sunt ipoteze”, a mai spus sociologul.

Ponta a oferit „glonțul de argint” contracandidaților cu declarațiile despre inundațiile din 2014, emoția și furia generate putând fi exploatate, mai spune Duminică. Și faptele pe care le-a dezvăluit Ponta șochează, dar mai ales modul în care acesta le-a expus, este de părere acesta. „Nu o spui cu un ego ca și cum ai fi fost eroul națiunii. Arată empatie față de oamenii ăia! Nu spui <le-am dat bani, i-am săturat de bani>. Pentru că poate la fel de grav ca și cele spuse a fost cum a spus lucrurile alea. <I-am despăgubit!>. De unde i-am despăgubit, mă? Din banii cui?”, mai spune Duminică.

Deși în timpul zilei Ponta a revenit cu explicații, încercând să arate că decizia sa a salvat viața a sute de oameni, răul a fost făcut. „Degeaba! Rămâne imaginea domniei sale, cu vorbele pe care le-a spus, cu atitudinea, cu non-verbalul. Și nu uitați, 93% din limbaj este non-verbalul. Vă rog să vă uitați la non-verbalul domnului Ponta. (...) Aroganță, miserupism, lipsă d empatie, toate lucrurile astea. Teoretic oferă o tonă de argumente candidaților să-l toace mărunt. Și va fi tocat mărunt cu imaginea asta”, a subliniat Duminică.

Întrebat dacă Ponta riscă acum intrarea în turul 2, sociologul a fost categoric: „Ooo, da, totul e volatil! Și dacă contracandidații știu să marșeze pe chestia asta și să scoată la suprafață, decent, frumos, cu empatie, stârnind emoție, cu siguranță”, a conchis sociologul.

Un raport al Inspectoratului pentru Situații de Urgență arată că peste 10.000 de hectare de teren au fost inundate în județul Dolj în perioada 17 mai – 1 iunie 2014.

Ciolacu: „Retrage-te din cursă!”. Ponta a răspuns cu o amenințare

La câteva ore de la publicarea declarațiilor sale au început să curgă reacțiile, atât pe rețelele de socializare, cât și ca răspunsuri la întrebările adresate de jurnaliști.

Ciolacu a evitat în cursul dimineții să dea un răspuns tranșant, spunând doar că „n-ar fi făcut” același lucru, pentru ca după-amiază să-i ceară fostului său consilier retragerea din cursa pentru Cotroceni.

Într-o postare pe Facebook, Ciolacu a devenit mult mai curajos, taxându-l pe fostul șef al PSD.

„Să recunoști senin – după ani de zile! - că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține! (...) Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”, i-a transmis premierul.

Victor Ponta n-a rămas dator și, tot pe Facebook, i-a transmis premierului că-l va destitui atunci când ajunge la Cotroceni.

Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier — altfel îl voi demite eu, imediat ce voi ajunge președinte! (...) Am văzut că a primit deja asigurări publice de la Nicușor Dan că va rămâne premier în continuare. Ei bine, îl asigur și eu pe Marcel Ciolacu că voi fi ales de români ca președinte al României și că îl voi îndepărta imediat din funcția de premier, funcție în care face atât de mult rău acestei țări! Și, spre deosebire de alții, nu îi garantez nici măcar un avion privat pentru plecare”, a scris Ponta.

Suveranistul Victor Ponta să explice românilor de ce pune Serbia pe primul loc când alege unde să producă pagube Dunărea, când alege cetățenia și când alege unde să-și ascundă prietenii fugari urmăriți de justiția din România”, a reacționat și independentul Nicușor Dan. Acesta a mai afirmat că-i va solicita lui Marcel Ciolacu „publicarea și desecretizarea tuturor documentelor care stau la baza deciziilor luate de prim-ministrul Victor Ponta în momentul inundațiilor din 2014”.

Victor Ponta trebuie să explice public de ce a pus Serbia înaintea României. Țineți minte cum i-a pus Ponta pe jandarmi la inundații să-l care cu barca, cum singurul apelativ găsit pentru un ministru femeie a fost „Fǎ”? Uite că nu asta era cel mai grav. Aflăm acum, chiar din gura domniei sale, că pentru a câștiga ceva personal - cetățenia sârbă - a inundat cu bună știință România ca să salveze Belgradul. Un astfel de om credeți că va apăra România în situații dificile? Pare că nu poate pune pe primul loc țara, dacă nu are el ceva de luat din asta”, a fost și reacția Elenei Lasconi.

Victor Ponta a adunat nu doar reacția oamenilor politici, ci și acuzații de înaltă trădare, formulate deja către instituțiile competente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican, înaintea morții Suveranului Pontif: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”

2 VIDEO Un antreprenor apropiat de un general SRI a început un serial despre Nicușor Dan

3 O informație din Rusia care dă fiori...

4 Trei frați, cunoscuți oameni de afaceri, au murit în interval de câteva luni. Firmele pe care le dețineau într-un oraș din nordul țării

5 Discreta expansiune a turismului sexual la Tokyo