Câinii sunt capabili să proceseze cuvintele pe care le învaţă de la oameni (studiu)
Câinii răspund la stimuli verbali, însă nivelul lor de înţelegere şi de procesare a cuvintelor a fost mult timp un mister. Pentru a afla mai multe despre acest proces, o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a utilizat tehnici imagistice cu ajutorul cărora au fost analizate creierele câinilor care răspundeau la stimuli verbali. Analiza sugerează că aceste animale dezvoltă o imagine şi o definiţie neuronală de bază a cuvintelor învăţate, relatează UPI.
''Mulţi proprietari cred că propriii lor câini ştiu ce înseamnă unele cuvinte, însă în realitate nu prea există dovezi ştiinţifice care să ateste acest lucru'', a notat într-un comunicat Ashley Prichard de la departamentul de psihologie a Universităţii Emory din Statele Unite. "Am dorit să obţinem informaţiile chiar de la câini, nu doar în urma mărturiilor proprietarilor", a explicat ea.
Înainte ca oamenii de ştiinţă să scaneze creierele câinilor, ei i-au rugat pe proprietari să le înveţe pe animale două cuvinte noi, respectiv numele a două jucării, una de consistenţă moale şi cealaltă din material mai dur.
Fiecare câine a fost considerat dresat în momentul în care aducea constant jucăria numită de proprietar şi o lăsa în urmă pe cea care nu era menţionată.
În timp ce se afla în interiorul unui computer tomograf, fiecare câine şi-a urmărit proprietarul care i-a arătat pe rând jucăriile şi a pronunţat numele asociat ei, dar şi cuvinte fără sens.
Imaginile realizate asupra creierului animalelor au relevat o creştere a activităţii neuronale în momentul în care proprietarii rosteau cuvinte lipsite de sens.
Oamenii tind să manifeste o creştere a activităţii neuronale când reacţionează la cuvinte pe care le cunosc.
Descoperirea, publicată luni în jurnalul Frontiers in Neuroscience, dovedeşte faptul că în cazul câinilor efectul este invers.
''Ne-am aşteptat să observăm la câini o discriminare neuronală între cuvintele pe care le ştiau şi cele pe care nu le cunoşteau'', a admis Prichard. "Surprinzător este faptul că rezultatul este opus studiilor efectuate pe oameni, care prezintă în mod normal o activare neuronală semnificativă în cazul cuvintelor cunoscute în comparaţie cu cele noi", a adăugat ea.
Cercetătorii estimează că aceste patrupede sunt mai atente la cuvintele noi deoarece sunt dornice să le facă pe plac proprietarilor lor.
În cazul unei jumătăţi dintre participanţii canini, creşterea activităţii neuronale a fost localizată în cortexul parietal-temporal. Specialiştii cred că acesta este similar cu zona gyrus angularis din creierul uman responsabilă de procesarea diferenţelor lexicale.
Alţi câini au prezentat o intensificare a activităţii neuronale în alte zone ale creierului, cum ar fi cortexul temporal stâng, amigdala, nucleul caudat şi talamus. Diverse rase pot procesa cuvintele în mod diferit, a relevat de asemenea studiul.
''Câinii pot prezenta capacităţi şi motivaţii diferite pentru învăţarea şi înţelegerea cuvintelor umane, însă par să aibă o reprezentare neuronală a înţelesului cuvintelor pe care le-au învăţat, dincolo de nivelul inferior de răspuns pavlovian'', a declarat la rândul său Gregory Berns, neurocercetător la Universitatea Emory.
În timp ce actualul studiu sugerează că aceste animale sunt capabile să proceseze cuvinte, cercetări efectuate anterior au dovedit că pot fi foarte atente la stimuli vizuali şi olfactivi.
''Când oamenii doresc să îi înveţe pe câinii lor noi trucuri ei utilizează de multe ori o comandă verbală pentru că asta preferă oamenii'', a spus Prichard. "Din perspectiva câinelui, însă, o comandă vizuală ar fi mult mai eficientă, ajutându-l pe câine să înveţe mai rapid trucul", a adăugat cercetătoarea.AGERPRES