Câinii pot plânge de fericire atunci când își reîntâlnesc stăpânii STUDIU
Expresia „privire de câine“ ar putea căpăta noi înțelesuri. Un studiu recent efectuat de cercetători japonezi arată că patrupedele lăcrimează de bucurie când își revăd stăpânii, după o absență.
Câinii varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive, potrivit cercetătorilor FOTOGRAFII Shutterstock
Dau din coadă, fac salturi jucăușe, îți ling mâinile, se rotesc în jurul tău: toate acestea sunt semne clare că animalul tău este fericit să te revadă.
Acum, noi cercetări făcute de oameni de știință din Japonia sugerează că un câine varsă lacrimi de fericire când își reîntâlnește stăpânul, după o perioadă de absență, relatează CNN.
La fel ca oamenii, câinii au canale lacrimale care produc lacrimi, ce au rolul de a menține ochii animalului curați și sănătoși. Dar este prima dată când aceste lacrimi sunt corelate cu o emoție. Takefumi Kikusui, profesor la Universitatea Azabu din Japonia, a decis să studieze acest proces după ce a observat că unul dintre câinii săi, o femelă, lăcrima în timp ce își alăpta puii.
„Am descoperit că aceste animale varsă lacrimi asociate cu emoții pozitive. De asemenea, am descoperit că oxitocina poate sta la baza acestei reacții“, a spus Kikusui, coautor al cercetării publicate în revista Current Biology. Oxitocina mai este numită hormonul dragostei.
Lacrimile, asociate cu o emoție pozitivă
Pentru a demonstra legătura dintre lacrimi și emoții pozitive, Kikusui și echipa sa au măsurat cantitatea de lacrimi la 18 câini, cu un test standard cunoscut sub numele de testul Schirmer Tear Test (testele Schirmer sunt teste diagnostice utilizate în oftalmologie cu care se determină cantitativ producția lacrimală).
Cercetătorii au plasat câte o bandă gradată de hârtie (testul Schirmer) în interiorul pleoapei inferioare a câinilor, timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor, după o absență de 5-7 ore. Cantitatea măsurată de lacrimi a crescut cu 10% după reîntâlnirea cu stăpânul, potrivit oamenilor de știință.
Cercetătorii au repetat testele Schirmer, implicând mai multe persoane. Testele au fost făcute înainte și după o reîntâlnire între animal și proprietar, dar și înainte și după o reîntâlnire între animal și alte persoane cunoscute acestuia. Cantitatea de lacrimi a crescut doar după reîntâlnirea cu stăpânul.
Oamenii plâng adesea ca răspuns la emoțiile negative, dar cercetătorii nu au testat pentru a vedea dacă și câinii fac același lucru. De asemenea, nu au determinat dacă capacitatea unui câine de a lăcrima are și o funcție socială în lumea canină.
„Câinii au devenit partenerii oamenilor și putem forma legături“, a fost concluzia profesorului Kikusui.
Sursa: adevarul.ro