Câinii ar fi fost domesticiți de două ori, independent, în Europa și Asia (studiu)

Câinii ar fi fost domesticiți de două ori, independent, în Europa și Asia (studiu)

Câinii ar fi fost domesticiți de două ori, independent, din animale provenite din haitele de lupi din Europa și Asia, arată joi un studiu internațional bazat pe dovezi arheologice și genetice care lămuresc misterul controversatelor origini ale celui mai bun prieten al omului.

Până acum existau două ipoteze, amintește vineri AFP. Prima susținea că oamenii au domesticit câinii prima oară în Europa, în urmă cu peste 15.000 de ani. Alți cercetători sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat în Asia de Est acum cel puțin 12.500 de ani. Noul studiu, apărut în revista americană Science, sugerează că ambele ipoteze ar putea fi corecte.

"Indiciile găsite în ADN-ul vechi cu care am lucrat, asociate cu dovezile arheologice ale existenței primilor câini, sugerează că animalele au fost domesticite separat", explică Greger Larson, director al departamentului de paleogenomică și bioarheologie al Universității din Oxford (Marea Britanie), care a condus cercetările. "Poate motivul pentru care nu exista consens asupra originii domesticirii câinilor în rândul oamenilor de știință este că toți au parțial dreptate", adaugă el.

Cercetători de la Trinity College din Dublin au reconstituit istoria evoluției canine secvențiind pentru prima oară genomul unui câine care a trăit acum 4.800 de ani și din care un os avea ADN bine conservat. Osul a fost descoperit în situl arheologic Newgrange din Irlanda, contemporan cu Stonehenge din Anglia.

O altă echipă de cercetători printre care s-au aflat francezi de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris a obținut ADN mitocondrial, transmis de mamă, de la 59 de câini din vechime, care au trăit în urmă cu 14.000 — 3.000 de ani. Au comparat apoi trăsăturile genetice ale acelor câini cu cele a peste 2.500 de câini moderni din toate colțurile lumii, care făcuseră deja obiectul unui studiu.

Analize arheologice arată că primii câini au apărut în Europa, dar și în Asia, acum peste 12.000 de ani, dar mai târziu cu 4.000 de ani în Asia Centrală. Toate datele sugerează că cei care aveau să devină cei mai buni prieteni ai omului provin din lupi dintr-o parte și cealaltă a Eurasiei. Câinii originari din Asia ar fi venit apoi în Europa în mileniile 5 și 4 î.e.n., odată cu migrațiile umane, amestecându-se cu câinii europeni existenți.

Majoritatea câinilor de astăzi sunt un amestec între strămoșii lor asiatici și europeni, ceea ce explică dificultățile întâmpinate până în prezent de cercetători în interpretarea datelor genetice. În cadrul aceluiași proiect internațional de cercetare se analizează în continuare datele genetice și arheologice referitoare la mii de câini și lupi din vechime, pentru a verifica noua ipoteză a celor două domesticiri canine. Obiectivul este datarea și localizarea originilor celui mai vechi câine.

Posibilitatea unei duble origini a câinilor se adaugă altor cercetări care au sugerat multiple domesticiri pentru pisici și porci, notează John Novembre, genetician de la Chigaco University (Illinois), care nu a colaborat la studiul menționat. Oamenii se pot întreba astfel dacă animalele sunt mai ușor de domesticit decât se crede, adaugă el.

"Dacă domesticirea câinelui s-a produs într-un singur loc, se poate deduce că a fost un proces foarte dificil, însă, dacă s-a întâmplat de două ori, ar însemna că nu este atât de greu", afirmă și Peter Savolainen, genetician la Institutul regal de Tehnologie din Stockholm, unul din principalii susținători ai ipotezei originii asiatice a câinelui.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…